torsdag 27. mars 2008

Postmoderne bokhyller

Første kapittel i Svar skyldig er oppført med tittelen Postmoderne bokhyller. Kapitlet innledes slik:
Mangler jeg oversikt, er ikke alltid løsningen å løpe til bokhandelen. Og årsaken er mer enn Internett. I stedet for å bli klokere, risikerer jeg mer kaos. På mange måter kan hyllene symbolisere det såkalt postmoderne. For 1800-tallets moderne prosjekt som vokste frem parallelt med den industrielle revolusjon, var det viktig å skille mellom det man oppfattet som fag og fabulering. Vitenskap og akademiske analyser tilhørte andre hyller enn synsing og spekulasjon. Nå står de oftere hulter til bulter, spesielt hvis bøkene handler om religion. Fagbøker fra Universitetsforlaget presenteres sammen med antireligiøs polemikk og alternativbevegelsens konspirasjonsteorier. Spesielt hvis de kan bli bestselgere.
Dette slagkraftige og sviende sitatet har pussig nok gått upåaktet hen hos norske bohandlere. Dermed lot observasjonen seg fortsatt bekrefte av en lyntur innom Tanum på Karl Johan i går ettermiddag. Men det var nok noe mer overraskende at Dawkins, Harris, Hitchens og Onfray denne gangen ikke stod under populærvitenskap eller debattbøker. De stod ikke engang under livssyn eller religion.

I stedet var de pent plassert på hyllen for religionsvitenskap.

Sammen med et par friske konspirasjonsbøker (som om disse sistnevnte ikke også har en atskillig større og bredere plass litt nærmere utgangen).

Da den ensomme damen i informasjonsdisken 3 meter unna fikk et forsiktig spørsmål om hvorfor, siden disse bøkene vitterlig ikke var religionsvitenskap, kom det velreflekterte svaret at "det er slik vi definerer det".

Dette følger altså samme hevdvundne prinsipp som definerer science fiction til bøker som står i hyllene for science fiction.

Så venter vi spent på når landets universiteter og høgskoler endrer pensumlistene i samsvar med markedet.

10 kommentarer :

Skink_123 sa...

"Så venter vi spent på når landets universiteter og høgskoler endrer pensumlistene i samsvar med markedet."

Det skjer jo allerede. På HiO(Høyskolen i Oslo) lærer vi om Al Gore sitt gode hjerte og enorme kløkt, for ikke å snakke om hvor mørkt og dystert det var i middelalderen.

Bjørn Are sa...

Tar gjerne noen boktips - eller kopi av forelesningsnotater;-)

Morten Magelssen sa...

På Norli bokhandel finner man et skilt med påskrift "Etikk er flyttet til religionshistorie".

Det maner også til ettertanke...

Skink_123 sa...

Ja det hadde jo vært noe, jeg hadde jo planer om å virkelig publisere dette stort, men så ble alt så hektisk. Men det værste er jo at studentene tror jo på det... :D

Jeg skal grave i notatene mine, det er en del moro grafer de har brukt som jeg kunne fortelle foreleserne at tilogmed de som tror på global oppvarming har feid stille under teppet, fordi de er avslørt som løgn og fabrikat. Da ristet bare på skuldrene og fortsatte å som ingenting.

Skink_123 sa...

Jeg er trøtt. Men jg håper du fikk poenget i skribleriet mitt. Natta :)

Bjørn Are sa...

Skjønte det, ja;-)

Grav gjerne.

Bjørn Are sa...

Morten:

Det er klart at etikk tilhører historien. I våre postmoderne tider trenger vi ikke slike hemmende greier for vår individualitet og livsutfoldelse.

Per CJ sa...

Den ene gangen jeg snakket med noen i bokhandel om bokplassering brukte de visst et prinsipp om at de plasserte ting der de trodde at de som lette etter de tingene, først ville gå. Men det svaret har også noe av et høna eller egget-preg.

Som iblant ellers er jeg imponert over hvordan enkelte jeg kjenner ikke bare kjemper sine kamper med stor energi, men også finner stadig flere fronter å føre kampene. Jeg går utifra at man, for balansens skyld, også ba om utlukning av religiøst pregede skrifter i religionsvitenskapshyllen, der det var lite av det rent vitenskapelige?

Bjørn Are sa...

Vi har muligens noen felles kjente med en slik energi, ja.

Ellers bestod min energiske adferd på Tanum kun i et lite spørsmål om hvorfor bøkene var plassert slik, uten noe ramaskrik eller opptøyer (opprørspolitiet ble ihvertfall ikke tilkalt).

Og som det fremgår av bloggen, gjaldt dette også andre bøker i samme hylle.

Anonym sa...

"Så venter vi spent på når landets universiteter og høgskoler endrer pensumlistene i samsvar med markedet."

Tja, det finnes dem blant studentene som etterspør det allerede. Men det er ikke dem som bestemmer.

Så inntil videre definerer vi (som bestemmer) "religionsvitenskap" på en måte som har litt større faglig konsensus og lar debattbøker og konspirasjonsteorier være kildemateriale for de interesserte.