tirsdag 25. mars 2008

Peanøtter


Tiden er kommet for et lite slag for en av de helt store tegneseriene. Vi snakker denne gangen ikke om obskure nobelpriskandidater som Alan Moore, men om kanskje den mest kjente av alle filosofiske vitseserier.

Og det er gode grunner til at den er kjent. Ikke bare fordi Knøttene utgjorde en hovedgrunn til å lese Aftenposten og A-magasinet på 1970-tallet og dermed trakk mye oppmerksomhet, men rett og slett fordi serien var noe mer enn Billy for barn.

Den introduserte oss for amerikanske fenomener som baseball og Olsok Halloween, Valentine og hunder som leker at de er gribber. Og for ulike livsfilosofier, psykiatere og Beethoven. La oss heller ikke legge skjul på hvilket inntrykk det gjorde på sarte ungdomssinn å møte tenkende skolebygninger og hundehus med Van Gogh.

Nå er det rett og slett mulig å få tak i serien som annet enn de tilfeldige småpocketene enkelte av oss kjøpte på Narvesen og lærte seg engelsk av i starten av tenårene (før vi lærte en del andre typer livsfilosofier og engelske ord av Sven Hazel i bøker fra samme kiosk).

Hvis du starter her, klarer du sikkert å nøste deg fram til mye gull.

Selv om du allerede skulle kunne engelsk.

Ingen kommentarer :