onsdag 12. mars 2008

Mappa mi

Tilbake til vårt regulære program.

Min yndlingsokkultist, selveste Alan Moore, er ute med en ny genistrek. Denne gangen står Northhamptons sky shaman bak det tredje bind i serien om de helt uvanlige gentlemennene, som altså også periodevis omfatter en og annen dame.

Settingen nærmer seg vår egen tid, mer bestemt en etterkrigstid i stor grad basert på Orwells 1984. Den historiske utvikling er med andre ord noe annerledes enn vi er vant til. Men som kjent er mye som vi oppfatter som litteratur realiteter i alternative universer, enten vi snakker om James Fenimore Cooper, H.G. Wells eller Lovecraft. Allusjonene ligger rett og slett i kø, når de ikke gjemmer seg i kjellere som sjelden er dype nok.

Moore utnytter som vanlig sin omfangsrike palett av virkemidler, med vrier både på historie og myter, for ikke å si tegneseriesjangere. Alt er med andre ord helt normalt i Moore sin slett ikke så normale fortellerkunst.

Det hele er rett og slett ganske så ekstraordinært. Du finner atskillige smakebiter her, men ikke tjuvkikk for mye.

Og husk for all del å skaffe første og andre serie først (det er ikke fullt så farlig med filmen).

Selv om de fortellermessig er mer tradisjonelle tegneseriehåndverk, er manus i liten grad av denne verden.

Men så er det da også lenge siden Alan Moore hadde så mange ben der.

2 kommentarer :

Per CJ sa...

Ah, ja, denne har også jeg fått i hus. Har imidlertid ikke fått lest den ut, men det jeg har sett synes å vise at det er en utrolig prestasjon.

Bjørn Are sa...

Jeg er heller ikke helt ferdig, men slike trivielle detaljer kan da ikke stå i veien for en blogg.

Noe av grunnen er at det er såpass mye lang tekst i "tegneserien", og at jeg driver og pusser opp for tiden - dermed blir det mer til noen lettere kollapser i med TV-serie etter dagens donter, enn fullføring av bøker.