mandag 28. april 2008

Expelled

Uten å ha orket å se denne filmen som jeg fordomsfullt nok antar er skvip blandet med gråstein, har den i det minste avstedkommet noen interessante (og mirakuløst nok intelligente) debatter.

En av de mer anbefalelsesverdige er her.

Ikke minst fordi vitenskapsfilosofen Michael Ruse som vanlig svarer godt på spørsmålene (og Weikart er i blant enda bedre):

Richard Dawkins and others like him contend that atheism and Darwinism go hand in hand. Is he correct?

MR: Well, I have argued NO, NO, NO on this many times and have invoked Dawkins’s ire and scorn for doing so. Of course you cannot be a biblical literalist and a Darwinian, but I have often pointed out that biblical literalism is not traditional Christianity but an idiosyncratic form of American Protestant evangelical Christianity, from the first half of the nineteenth century - we now know owing much to the theology of the Seventh-day Adventists. I think Dawkins is ignorant of just about every aspect of philosophy and theology and it shows. I could go on, but I will simply say, look at my Can a Darwinian be a Christian? The answer I give is Yes, although not always easy but whoever said the important things in life are easy?

Uansett er jeg skeptisk til alle som bedriver hitling, for ikke å si nazling, som en annen nazgul. Skal man først behandle spørsmålet om vitenskapstoleranse, paradigmer og koblingen mellom evolusjonslære og livssyn, er vel amerikanerne de siste jeg skulle tiltro ansvaret for manus og programledelse.

Men de kan godt ta spesialeffektene.

3 kommentarer :

Anonym sa...

Har du lest boka han referer til?
Har brukt en del tid på å diskutere med kreasjonister, og de er ikke enkle og diskutere med, for du må ha noe ganske håndfast å komme med for å bortforklare seks-dagers skapelsen.
Hadde en lang og hyggelig samtale med Oskar Skarsaune om dette temaet i høst, og fikk mange bra svar der, men for de fleste kreasjonister så blir det meste for overfladisk, og de kan vri og vende på alt.

Har du noe anbefalt lesning? Eller kan jeg sende deg en mail med noen konkrete spørsmål?
Skjønner tidsbegrensningen din, så du må gjerne bare tips om artikler/bøker.

Takk på forhånd.

Bjørn Are sa...

Jeg synes også dette er et litt sånn slitsomt tema å debattere. Mitt hovedpoeng er at teologisk sett er såpass mange tolkningsmuligheter, at jeg rett og slett overlater dette til en vitenskapelig debatt som jeg av og til skotter innom. Og der er det liten tvil om at konklusjonen er evolusjon.

Selvsagt er det viktig her som ellers å ha gode og velfunderte motforestillinger, hvis det er grunnlag for det. Ungjordskreasjonismen har jeg ikke mye sans for, men jeg må innrømme at deler av ID-argumentasjonen er interessant (og ihvertfall såpass kompleks å besvare, hvis man skal være ærlig, at den stiller i en helt annen klasse).

Her er noen raske boktips:

- "Peril in Paradise: Theology, Science, and the Age of the Earth" av Mark S. Whorton

"Three views on creation and evolution", en debatt mellom Nelson, Newman og Van Til

- "A Biblical Case for an Old Earth" av David Snoke (har ikke lest den, men den ser interessant ut)

Ellers er dette en debatt med såpass mange detaljer og om og men, at jeg ikke finner det spesielt verdt bryet å delta i den.

Anonym sa...

Takk for raskt og bra svar.

Debatten er slitsom, men dessverre er den også vanskelig å unngå, spesielt i kristne fora på nettet.
Mange unge kristne, i hvertfall her i Norge, ender fort opp som kreasjonister. Når ingen er der å forklare dem om bakgrunnen til Mosebøkene, hvordan tekstene ble skrevet, og hvordan vi kan tolke dette i forhold til naturvitenskap, så finner de svarene på sine spørsmål via Kent Hovind og Answers in Genesis.
Noe (jeg beklagelig nok) må innrømme jeg selv gjorde en liten stund.

Dessverre finnes det lite norsk materiale om dette, noe jeg selv opplevde da jeg skulle finne svar på dette. "Tro og vitenskap" hjalp litt, hvor Skarsaune ga noen gode refleksjoner, men det er ikke i nærheten nok når vi kommer på det detaljnivå som folk krever.

Så kan vi spørre oss: Har det noe å si om noen kristne unggutter blir kreasjonister? De kommer jo sikkert til fornuften til slutt.

Problemet er vel at de før den tid har støtt på en dyktig ateist, med god kunnskap om naturvitenskap.

Skarsaune er visstnok gravid med en bok om naturvitenskap tror jeg.(ikke helt sikker på dette) Kanskje vil det være et godt bidrag i debatten?