tirsdag 15. april 2008

Scientologikirken og annen ikke-vitenskap og ikke-kirker

Ettersom saken er behørig dekket i dagens aviser, er det ingen grunn til å gå i detaljer på denne tragiske saken.

Men det handler altså om at
For drøye to uker siden tok Kaja Bordevich Ballo (20) sitt eget liv - få timer etter at hun hadde fått et knusende resultat på en personlighetstest i regi av Scientologikirken.

Nå gransker politiet i den sørfranske byen Nice - hvor Kaja studerte ved universitetet i Nice i Sophia Antipolis - den omstridte kirkens befatning med saken.

Nå har vel opptil flere av oss lenge reagert på bruken av ordet "kirke" i denne sammenhengen. Man bruker her et uttrykk som (man i det minste håper) oppfattes positivt og rimelig seriøst av mange, på spekulativ kvasivitenskap med økonomiske motiver. Startet av en eksentrisk forfatter av science fiction. Som vel egentlig ikke var den største tilhenger av religion.

Men siden ordet kirke i USA bidrar til en rekke skattemessige fordeler, ble det etterhvert ikke så nøye.

Et viktigere spørsmål er imidlertid om ikke dette viser behovet for at skoleverket har en innføring i verdien av personlighetstester i sin alminnelighet og scientologenes spesielt.

Når mange ungdommer i perioder er så sårbare og sliter med selvbildet, er det en risikosport å utsette dem for tester som er designet for å gi nedslående resultat. Dette bør fram klart, tydelig og umisforståelig i norsk skole. En viktig bieffekt er at det bidrar med konkrete eksempler på verdien av kritisk tenkning.

Så får vi bare håpe at det ikke kommer flere fullt så konkrete saker.

Selv om man skulle være ekstremt velvillig innstilt (for ikke å bruke begrepet naiv) og si at scientologene egentlig bare ønsker å hjelpe mennesker, handler denne "hjelpen" blant annet om å bli med på stadig nye kurs (som man etterhvert må betale mer og mer for) og i praksis å bevege seg stadig lenger inn i scientologibevegelsens skrullete virkelighetsoppfatning.

Som rekrutteringsmiddel for religiøse bevegelser er nok personlighetstester av de mer effektive. Som ukebladunderholdning er de ofte mer misvisende enn astrologi. Som vitenskap er de stort sett problematiske.

Og scientologenes er verken underholdning eller vitenskap.

3 kommentarer :

Anonym sa...

Jeg har vært med på å demonstrere mot Scientologikirken i Oslo, derfor vil jeg helst være anonym.

Hva tenker en scientologikritiker i en slik stund?

Å nei - for sent, tenker jeg. Det var kanskje lite som skulle til. Bare litt informasjon, nok til at man beholder et snev av tvil, selv om menneskene utstråler overbevisning, og testen høres "vitenskapelig" ut.

Tenker på alle som klikker på "hva er din IQ"-linker på nettet, og fyller ut test-deg-selv innslag i dameblader. Det er så mange folk som tviler på seg selv, og gjerne vil ha bekreftelse fra en eller annen "test".

Og som ikke aner hvor ond Scientologikirken faktisk er.

Når jeg har sett dem på Karl Johan der de tester forbipasserende med blikkboksene sine, har jeg ledd med meg selv, og tenkt at mange av de som tar testen sikkert er scientologer som bare vil at "tilbudet" skal se populært ut. Nå er jeg ikke så sikker lenger.

Jeg får vel gå ut med flyvebladene 10.5 også, på neste internasjonale protest, det er ikke annet å gjøre.

Bjørn Are sa...

Godt å høre at du er aktiv, det er dessverre ikke så mange som sier fra på dette området.

Som så ofte ellers skal det skje alvorlige ting før det kommer på en eller annen offentlig dagsorden. Så vi får håpe at det kommer noe bra ut av denne tragedien.

Anonym sa...

Berit Vidneøy har skrevet om sine erfaringer med kulten her:
http://www.sparre.no/wp/2009/04/20/scientologikirken-u%c3%b8nsket-i-norge/