lørdag 20. oktober 2012

Trykket stemning

Så er da det ugjenkallelige øyeblikket over når manus er sendt til trykk. Det eneste som er verre for en stakkars skribent er når manus leveres fra trykk.

I mellomtiden er teksten ved en avansert kjemisk prosess omdannet slik at det er oppstått en rekke trykkfeil (som navnet sier er de altså kun trykkeriets feil). Ved en like avansert prosess har forfatteren hørt og lest såpass mye mer at han allerede ønsker å skrive alt om.

Det hjelper ikke på humøret at manuset er for omstendelig - og for lettvint. Det gjentar seg selv i en evig tilbakekomst, sier med alt for mange ord hva alle er enige om eller ingen er interessert i, og for lite om det som teller eller som leseren er uenig i.

Bare tanken på en bok som ikke er praktisk eller personlig utleverende, er nok til å få de fleste til å steile langt unna døren til nettbutikken. Ingen gidder lese noe som verken er blogg eller Knausgård.

Det blir ikke bedre at at den ikke er rett på sak med svart-hvitt-tegninger og skarpe budskap som det kan lages ettminuttsvideoer av.

Eller av at en rekke posisjoner er skjevt behandlet og ikke kan tas i annet enn verste mening. Det er masse fotnoter, men ikke de som burde vært der.

Videre er det ingen som kommer til å lese en bok som primært handler om noe så marginalt som nye ateister og enkelte slengere av tilløp til utspill mot noe så avleggs som New Age. Ingen av disse gidder lese stoffet annet enn for å finne feil.

Og alle utenfor disse gruppene vil føle seg urettferdig behandlet. Eller oversett.

Akademikere vil synes boken dels er for tynn og dels slår inn vidåpne dører.

Kristne vil synes den er for akademisk, for lite oppbyggelig og mangler en forkynnende stemme. Han skriver om kristen tro nesten uten å nevne Jesus. Ingen vil bli frelst av denne boken.

Hvilken dørgende dårlig bok er det vi snakker om? Jo, Svar på tiltale - nye ateister, gamle anklager, gode grunner for tro som kommer (skjelve) fra trykken om noen uker.

Altså en sterkt utvidet (5 nye kapitler) og bearbeidet utgave av Svar skyldig. Mens den i det minste streifet målskiven er denne for sent ute. Nye ateister er så 2007.

Som man skjønner, litt trykket stemning denne helgen. Bokstavelig talt.

10 kommentarer :

Trond sa...

Hvor bestiller jeg? :)

Bjørn Are sa...

Hvis du vil deg selv så vondt, er det en lenke i posten. Det er ev. bare å søke på andre nettbutikker, eller stikke innom en bokhandel rundt 10. november.

Anonym sa...

Gleder meg!

arild nordby sa...

Fødselsveene må du nok bære for deg selv, Bjørn Are!
Men, det blir nok et vakkert, velskapt barn! :-)

Lars sa...

Eg sjekka nettopp ein annan nettbutikk, der prisen var 31 kroner lågare enn den du lenka til. (Eg ville ha kjøpt henne til den høgare prisen og ;-)

- Lars

Bjørn Are sa...

Vet ikke hvor vakkert barnet er, men kommer nok ikke unna farskapet. Eneste håp er at ingen ber om en test.

Bjørn Are sa...

Lars, slik er dagens bokbransjeavtale. Altså Götterdämmerung.

Anonym sa...

Kult, denne må bestilles. :)

Liten sjangs for at den kommer på Kindle, vel?

Bjørn Are sa...

Kindle er vel tvilsomt, men mulig den kan havne på bokskya vi alle er så glade i. Blir såpass tykk at jeg anbefaler atomutgaven om du ikke er veldig dreven på digitalt.

Torjo sa...

Lykke til! Det du gjør, er viktig for oss alle!