tirsdag 18. september 2012

Lurer oss alle

Det var ikke lett å vite om man skulle le, gråte eller si opp jobben da Øystein Stray Spetalen kunne fortelle på Skavlan hvordan han tenkte da han begynte med aksjehandel. 

Skulle han jobbe vanlig og tjene lite, eller spekulere og tjene mye?

For en 14-åring var valget lett. Det var ikke lurt å jobbe.

Nå skal man altså høre mye rart før krone ørene faller av. Skal vi skal ta dette med en Kant eller to som en ideell fordring, blir resultatet et samfunn ingen kan leve i. Langt mindre spekulere i.


Tenk at disse berømte folk flest (hvis nå Spetalen kjenner noen slike) tok ham på ordet. Hjelpepleierne sluttet i hjelpebransjen og begynte i gjeldsbransjen. Bøndene sluttet å så og startet å selge. Bensinstasjonene stengte fordi de ansatte i stedet åpnet verdipapirkontoer.

Det er ikke sikkert vi skaper et paradis av å forstå at det bare er tiltaksløse duster som er vanlige lønnsmottakere. Så dustede og tiltaksløse at de knapt fortjener lønn.

Vi skal likevel ikke se bort fra at Spetalen kunne holdt ut i et slik samfunn i flere minutter.

Til han skulle kjøpe mat.

For dette minner om en viss Donald-fortelling der alle får en million kroner i fanget. Alle slutter å jobbe, unntatt en viss eldre and med skotske røtter og en mer enn lettere protestantisk arbeidsetikk.

Og da er vi over på spørsmålet om hva som er Spetalens motiv for å si hva han sa.

Det er vanskelig å tenke at han ønsker å undergrave samfunnet. Han synes ikke som den mest opplagte skapanarkisten eller al Qaida-beundreren. Han bruker ikke samme parykk som Robespierre.

Det er lettere å tro at han fortsatt er fjortis.

Hadde han vært noe annet ville han vært veldig tydelig på at alle samfunn er best tjent med at flest mulig tar utdannelse og jobber, ærlig, omhyggelig og trofast.

I tillegg til at spekulanter er best tjent med det.

Han burde vært like tydelig på at det også fordrer at bedrifts- og kapitaleiere ikke utnytter situasjonen, jukser, lurer og spekulerer. Eller tar ut tusener av millioner i utbytte med den ene hånden og sier opp tusenvis av ansatte med den andre.

At noen lever på andres svette, enten det er som aksjespekulant eller trygdesnylter, bygger ingen samfunn. Selv om man kan havne på Skavlan.

4 kommentarer :

Anonym sa...

einig! Men som du vel også har vore inne på er vel ikkje den protestantiske arbeidsetikken spesielt protestantisk? Er han ikkje snarare kristen - og i alle fall benediktinsk og cictersiensisk? Mvh Øystein Lid

Bjørn Are sa...

Jo, som det vel forsåvidt bør fremkomme av linken?

Anonym sa...

ok, men du vil altså fortsetta med å holda på begrepet sjølv om du innser at det er tømt for innhold?

Bjørn Are sa...

Siden det er det innarbeidete uttrykket fortsetter jeg å bruke det inntil videre, men med link til noen utvidende perspektiver;-)