tirsdag 11. september 2007

ELP i boks

Fest og fyrverkeri i stua i går, og ett og annet veltet Hammondorgel kledelig dandert med kniver. Anledningen var boksen From the Beginning, som landet i postkassen presis på utgivelsesdatoen. Ikke minst fordi den et godt stykke på vei er blitt til i samarbeid med fans (scroll f.eks. ned til innlegget ELP box set suggestions her).

Siden det har gått 14 år siden forrige boks fra Emerson, Lake and Palmer (Return of the Manticore), var det bare å benke seg med store øyne og ører. Med 5 CD'er (en høy andel ikke tidligere utgitt materiale), og 1 DVD av BBC-programmet Manticore documentary fra 1973-turneen, er dette en samling som varmer venner av bandet. Det hører også med en 60 siders bok, rikt illustrert, med bandets egne kommentarer og historier.

Blant høydepunktene kan nevnes en konsert fra Mar-Y-Sol i 1972, i perfekt lyd, med bl.a. Hoedown og Tarkus. For ikke å si Pirates, fra 1977 - uten orkester. Og et intervju med Aaron Copland om ELP's versjon av Fanfare for the Common Man.

Det er også en begivenhet at vi får det savnede materialet fra konserten i London Lyceum, 9. desember 1970, med Take a Pebble, Barbarian og Knife Edge. Dette er opprinnelig fra en film vist også på NRK to ganger tidlig på 70-tallet. Den offisielle DVD-utgivelsen har i alle år dessverre kun vært av delen med Pictures at an Exhibition, forøvrig en tidligere og mer uferdig versjon enn det opprinnelige albumet/CD'en.

En svakhet ved filmen har vært lange innslag av psykedeliske fargeeffekter, i kjent og ukjær 1970-stil. Det er ikke tilfeldig at den fikk navnet Rock'n Roll Your Eyes i USA. Mange har lenge etterlyst en utgivelse uten dette sølet. Som vi nå har fått ved et Columbus-egg, siden dette kun er lydsporet.

Hvis det blir lite blogging de nærmeste dagene, er det med andre ord ikke bare fordi jeg er bortreist med jobben.

Ingen kommentarer :