tirsdag 11. september 2007

Kjettersk Kjeller om 911 - for 150 år siden

På grunn av reise blir det dessverre ikke anledning for undertegnede å få med seg neste Kjettersk Kjeller, for det står ikke på interesse for tema eller taler. Det er denne gang religionsviteren Jan Ingar Thon som med sedvanlige innslag av engasjement og eleganse vil foredra om en av de mer tragiske episodene i amerikansk 1800-talls-historie.

Vi snakker rett og slett om et tidligere 911. I dag er det 150-år siden massakren på 120 ubevæpnende nybyggere ved Mountain Meadows i Utah. Og dette handler denne gangen ikke om indianere eller utenlandske terrorister. Bak det hele stod mormonere, selv om de dog hadde med seg noen litt vel ivrige paiuter på laget.

Nå mangler det ikke på skyggesider eller grusomheter fra personer, grupper eller stater som knytter seg opp mot de fleste livssyn med noen år på baken, enten vi tenker på Stalin eller Torquemada. Men massakren ved Mountain Meadows er mer kontroversiell enn de fleste slike episoder. Ikke minst forsøkene på å benekte det hele.

Møt opp 13. september i Kjelleren under Den Gode Café i Fredensborgveien 13, Oslo. Dørene åpner kl. 19.

The scene was one too horrible and sickening for language to describe. Human skeletons, disjointed bones, ghastly skulls and the hair of women were scattered in frightful profusion over a distance of two miles." (1859 report)

Ingen kommentarer :