mandag 17. september 2007

Krimbøkene du aldri har hørt om - 1

- Ofringer og åsteder

Ute etter annerledes krim? Lei av norske forfattere med fornavnet Anne? Her kommer den første i en serie anbefalinger som du er garantert at ingen andre har lest. Skal du vekke litt oppmerksomhet er det bare å nevne dem sånn i forbifarten i neste lunsj eller familieselskap.

Det har etterhvert blitt en anseelig mengde krim lagt til ulike historiske epoker, enten vi snakker om romerriket eller middelalderen. Med Demon of the Air går Simon Levack imidlertid et skritt lenger. Handlingen er lagt til Tenochtitlan, hovedstaden i Aztekerriket i 1517.

Tenkesettet har klare snev av noe alien, for å si det mildt. Du trenger ikke lese science fiction for å møte noe helt fremmed. Keiseren Montezuma holder befolkningen i ånde med terrormetoder. Det gjør ikke saken bedre at gudene krever menneskeofre for at verden ikke skal gå under. Ryktene går om skjeggete fremmede. Midt i offerhandlinger og hoffintriger, står Yaotl frem som en halvskremt (ganske så berettiget), men initiativrik detektiv.

Hvis man er interessert i å se verden med ganske andre briller, er det verre steder å starte enn med Levack. Ikke minst passer innslagene av svart humor godt til en ofte makaber setting.

Serien er etterhvert blitt på tre bøker og det er håp om flere.

Så er spørsmålet om også Mel Gibson leser krim.

Ingen kommentarer :