fredag 7. september 2007

Krigsherrer og seriemestere


Krigsherrer i Afghanistan og det fjerne Østen tilhører nok ikke barnelærdommen til nordmenn flest. Dessverre synes det heller ikke som om det gjør det for amerikanske offiserer, selv om de har langt mindre unnskyldning. Og den blir enda mindre nå som Terry and the Pirates, av seriemesteren Milton Caniff, endelig kommer i en utgave som yter serien rettferdighet.

Vi snakker rett og slett om en av de mest skjellsettende, intelligente, morsomme og spennende serier noen gang. Arenaen er Kina på 1930- og 40-tallet, det hele trykket i amerikanske aviser som dagstriper i sorthvitt og søndagssider i farger.

Serien begynner forsiktig, med klare innslag av parodi og stereotypier. I løpet av få måneder utvikler den seg til en episk og fortettet fabel. Dialog, handling og tegninger skaper en enhet som sjelden er overgått, i eller utenfor tegneserienes verden. Det var ikke til å unngå at Caniff kom til å påvirke filmskapere i tiår fremover.

Fortellingen om Terry og Piratene utvikler seg over tid. Fra en enkel og enfoldig start, vikles vi inn i en av de mest dramatiske og katastrofale epoker i historien. To europeere forsøker å finne sin plass i en kaotisk vrimmel av pirater, pretendenter og ikke direkte pusete damer. Øst-Asia blir gradvis dratt inn i en storpolitisk malstrøm som kulminerer med Andre verdenskrig. Hovedpersonene forsøker på ulike måter å bevare sin verdighet og sine venner, for ikke å si sitt liv.

Serien burde vært obligatorisk lesning på amerikanske krigsskoler. Ikke minst fordi krigsherrene er blant et utall av minneverdige skurker. Så har vi selvsagt Dragon Lady.

De som lurer på om det snart vil gå bra i Afghanistan, bør bestille første bind i serien snarest.
Og svaret? Det er nei.

Ingen kommentarer :