lørdag 8. september 2007

Illuminatus


Øystein Sørensens nyeste bok er nettopp lansert, og har som fortjent fått atskillig omtale.

Tittelen er denne gangen litt tongue in cheek, "Den store sammensvergelsen - historien om det hemmelige selskapet ILLUMINATUS og dets mange ugjerninger".

Men selv om det på mange måter er en morsom bok, er den også seriøs. Og alvorlig.

For dette handler om hvor lett det er å la seg rive med. Det er fristende å le av alle som ser konspirasjoner ved høylys dag. Men i realiteten er ikke dette begrenset til sekteriske miljøer og folk som deler ut lapper mens de snakker med seg selv. Du trenger ikke skrive leserinnlegg eller lage blog for å tro på konspirasjoner.

Det er nok å være ivrig, noe de fleste av oss er, på ett eller annet område.

Dermed er det bare å anbefale boka som motgift. En bra presentasjon finner du her. Men vi anbefaler nok at du leser boka. Ikke minst fordi Øystein viser hvor lett det er for ulike grupper, enten de er høyreorienterte, kaller seg kristne eller tilhører venstresiden, å vri stoffet slik at det fremmer deres egen sak.

Enten man nå er skeptisk til Bush, Satan eller FN, kan man bruke fortellingen om Illuminatus. Det er rett og slett alle konspirasjonsteoriers mor, med Adam Weishaupt som alle sammensvergelsers gudfar. Temaet er blitt utnyttet og improvisert over av enhver gruppe som trenger noe virkelig storslagent å slå i bordet med. Vi snakker om alt fra 911-revisjonister til EU-motstandere, via antikapitalister og varianter av ateister. Det er dermed ikke underlig at boka allerede er blitt lagt for hat av ulike grupper (sjekk kommentarene). Som ikke har lest den, og aldri kommer til å gjøre det.

Forhåpentligvis i motsetning til deg.

Ingen kommentarer :