mandag 25. mars 2013

Kryr av kristne


Det kryr av kristne forfattere
Forfatteren Hanne Ørstavik står frem med et litt underlige syn i Magasinet 10.12. Hun sluttet å være kristen fordi hun begynte å «tenke selv» Hun hevder at«kristne temaer» som tilgivelse og synd er undertrykkende og ikke egner seg for litteraturen. Og at det derfor ikke finnes kristne forfattere.
Ikke rart at Magasinets intervjuer syntes overrasket, men kanskje uventet at Ørstavik ikke fikk flere motspørsmål. Med forbehold om at hun er misforstått, anbefales at den neste som intervjuer henne nevner Dostojevski, Solsjenitsyn, Undset og Fangen. For ikke å si T.S. Eliot, Graham Greene og G.K. Chesterton. Eller Tolkien, Lewis og Dick, for å gå til andre sjangre.
Eller nålevende norske forfattere som Oskar Stein Bjørlykke, Vera Henriksen og Tor Edvin Dahl. Listen blir fort lang. Det er ikke til å komme fra at vi her finner elementer som tilgivelse og nåde, og at dette mange ganger skildres ganske så frigjørende.
Selv om ikke leserbrevet bar mye bud om tilgivelse. 

3 kommentarer :

Hallvard N. Jørgensen sa...

I boka til Christian Smith, om korleis det gjekk til at han vart ein katolikk, skriv han eit punkt om relasjonen mellom protestantisk evangelikalisme og skjønnlitteratur. Han hevdar det ikkje er tilfeldig at Tolkien, Eliot, Chesterton (og Lewis) var katolikkar.

Det er mykje flott med evangelikalisme, men eg trur nok det stemmer at denne trusretninga har tapt litt av synet for "djubda" i røyndomen, på sett og vis. Berre ein tanke.

Peter sa...

Vil bare slå et lite slag for Vera Henriksens "Rekviem for et lite dampskip".

Stephen Reid sa...

Hanne Ø var også med i oversettelsesarbeidet til ny Bibeloversettelse......