torsdag 12. desember 2013

Julekjøret

Før vi avslutter moduset med jul og greier (har du abstinens til vi kommer tilbake med mer julestoff i neste uke, anbefales denne og denne) kan det være greit å nevne at man ikke trenger lang tid med lys og lupe, eller lorgnett, for å finne utsagn om at kristne kuppet julen.

Det er nesten vanskeligere ikke å finne det, når noen skriver om julen. Vi kan dermed nevne ti på rappen fra seneste tiår:
  • Hedensk skikk ble kuppet av kirken (inkluderer også sankthans, som nok er mer riktig)
  • Fra blot til kristen høytid  ("Selv om folk ble kristne etter hvert, ville de gjerne fortsette tradisjonen med en skikkelig fest rundt vintersolverv. Kirkefedrene benyttet seg av det, og la Jesu fødselsdag til nettopp denne tiden. Genialt nok overtok kirken rett og slett den gamle hedenske festen.")
  • Jul ("Den kristne erobringen av festene på slutten av desember kom altså mye seinere. De allerede eksisterende markeringene var nettopp begrunnelsen for å legge Jesus´ fødselsdag til slutten av måneden")
  • Misbruk av symboler ("Jul er midtvinterfest (juleblot) som ble kidnappet av kristendommen") 
  • O jul med din glede ("Opprinnelig var julen hedningenes høytid, og det var Juleblot som var grunnen til at vi feiret jul. Vi feiret at solen snudde og at det gikk mot lysere tider. I dag har de kristne tatt over julen")
  • Jula er for alle, også de kristne ("Prestene tok rett og slett den (for Norden sin del) fellesgermanske jula og la et nytt innhold i den: Jesu fødsel")
  • Jula, høytiden som kristendommen kapret  ("Det er ingen tilfeldighet at man i kristendommen har lagt Jesus fødselsdag til den 25. desember. Det fins flere førkristne fester som ligger rundt tiden for vintersolverv.")
  • Julens kristne budskap ("Til dere kristne som likevel feirer jul med oss hedninger: slutt og klag! Det er faktisk dere som er juletyvene!")
  • Er julen kristen? (en side med klarere agenda enn de fleste: "Som de fleste opplyste mennesker vet har de kristne frekt og freidig stjålet julefeiringen og skapt den om i sitt bilde") 
  • Jula er vår! (Hedningesamfunnet er nok heller ikke helt uten agenda: "Jula er opprinnelig hedensk, og bare stjålet av de tidlige kristne")
Nå er det ikke sikkert at det er vanskeligere å finne eksempler på det motsatte, altså påstander om at ikke-kristne (denne homogene gruppen) har stjålet den kristne julen.

Mens det nok egentlig er ingen av delene.

Det er kort sagt fullt mulig å kjøre noen runder til på dette, med utropstegn og utestemme.

Men det er også mulig å skru retorikken ned noen knepp på vei mot julefred og Kristmesse.

2 kommentarer :

Bjørn Arve Andersen sa...

Jeg synes dette er interessant lesning, og tviler egentlig ikke på at det er riktig det du skriver, men lurer likevel på hvor du har opplysningene dine fra, for jeg har ikke hørt om dette fra andre kanter tidligere.

Det gjelder bl.a. at jul (blotet) ble feiret første fullmåne etter første nymåne etter vintersolverv.

og jødenes skikk med å henrette profetene på deres unnfangelsesdag.

Bjørn Are sa...

Dette er ganske så godt dokumentert og du finner det referert til mange steder,

For midtvinter og juleølet finner vi dette f.eks. omtalt på http://www.aktivioslo.no/hvaskjer/midtvinter/, og det er i Snorres Håkon den godes saga det er referert til at man flyttet tidspunktet for jul fra dette til når kristne feiret sin dag. Det er altså ikke slik at man flyttet Jesu fødselsdag til tidspunktet man feiret jul, man flyttet julen til tidspunktet man feiret Jesu fødselsdag.

Det andre er nok litt feillesning, for poenget var ikke at jødene pleide nærmest som et rituale eller noe slik å drepe profetene på deres unnfangelsesdag, men at disse etter tradisjonen faktisk døde på den dagen.

En av dem som henviser til dette er Tertullian som rundt år 200 nevner at Jesus døde den 14. Nisan, som tilsvarer 25. mars. Han kommenterer derfor at siden Jesus etter jødisk tradisjon var unnfanget den datoen, var han født 9 måneder senere.