mandag 18. februar 2013

Pinlig og avslørende


Siden jeg nylig fikk tilgang til Atekst, fortsetter vi serien om leserbrev siden noen pussig nok også kom på trykk.

Det kan tenkes dårligere steder å starte enn Dagbladet 23.07.2003 med et yndlingstema, tøv fra politikere.

Pinlig og avslørende

Det er pinlig og avslørende å se hvordan lærer og AKP-leder Jorun Gulbrandsen 18. juli forsøker å snike seg unna Bernt Hagtvets viktige oppgjør med AKPs forhold til folkemordet i Kambodsja.

Hennes troverdig reduseres om mulig ytterligere når hun i stedet for å basere seg på fakta, først sier at «Det blir lite troverdig» og så dikter opp en historie om at «Hagtvedt minner om keiser Konstantin, som var leder for inkvisisjonen på et tidspunkt».

Det er rett og slett ikke enkelt å forstå hvordan en som døde i år 337 skal ha ledet noe som først ble opprettet på 1200-tallet. For ikke å si hvordan til dels svært ulike nasjonale inkvisisjoner kan bli til «inkvisisjonen», i bestemt form entall.

Det gjør ikke saken bedre når Gulbrandsen i tillegg påstår at man her «fant på anklagene, så fant de på bevisene, og så var de dommere. Slik opererer Hagtvedt». Dette er nok lite typisk for disse inkvisisjonene, og langt mindre for Hagtvedts innspill. Til gjengjeld er det en treffende beskrivelse av mange rettsprosesser i Sovjet, Albania, Mao-Kina og Kambodsja.

Vi får håpe lærer Gulbrandsen setter seg bedre inn i stoffet til neste historietime.

Ingen kommentarer :