tirsdag 3. februar 2009

Tilbake til start

Den på mange områder svært så oppegående skeptiker James Randi, som takket være sin kompetanse som tryllekunstner har klart å avsløre mye paranormal humbug, har nå fått med seg selveste Snåsamannen og forslaget til å endre rasismeparagrafen.

Man kan si mye flott om Randi. Men historiker er han ikke, noe jeg erfarte i mailrunder for noen år siden. Dermed ikke uventet at han tyr til det verste skjellsord han kan - Norge er på vei tilbake til middelalderen.

Man trenger verken snåsavann eller klarsyn for å se at han aldri kommer til å si det langt mer sakssvarende "tilbake til renessansen" - altså glansperioden for healing, magi og blasfemistraffer. For ikke å si "tilbake til antikken", en annen storhetstid for slik.

Eller tilbake til et større land i vest der hate crime og snakeoil lenge har vært big business.

Uansett minner det postmoderne fokus på følelser og krenkelser som ligger bak forslaget til endring av rasismeparagrafen, lite om noen tidligere periode.

3 kommentarer :

Anonym sa...

hva var egentlig meningen / poenget med denne posten / artikkelen?

hilsen en som liker deletegnet /

Bjørn Are sa...

Å ta det månedlige oppgjøret med skjellsordet Middelalderen, et ord som dessverre synliggjør litt for mange fordommer.

Anonym sa...

Dagens utgåve av Klassekampen tyder på at det kan bli travle tider for den som vil avlive middelaldermyter.

Vitenskapsjournalist Bjørn Vassnes har ein artikkel om Snåsamannen, overtro o.l. der han skriv at steget tilbake til middelalderen er kort (eg las avisa på eit biliotek, så eg har ikkje direkte sitat). Han fortsett med at det i Middelalderen var mange Snåsamenn, men at "hundretusener, kanskje millionar" blei brent som hekser. No er han for alt eg veit ein god vitenskapsjournalist, men historikar er han utvilsomt ikkje...