tirsdag 1. juli 2008

Zeitgeist og annet selsomt


Siden enkelte åndelig interesserte synes å mene at den berømte Zeitgeisten er en så god guide til sannere og bedre verdier, må vi uten skam innrømme at det alltid er morsomt å trekke fram fra hatten noen eksempler på nevnte Ånd.

Denne gangen handler det om dyr og dyrevern. Hva skal til for at dyr kan fortjene å overleve? I en utilitaristisk tid kan det da ikke gå på noe annet enn at de er nyttige for oss.

Dermed er det bare å begynne å kreve at de sannelig må betale for seg. Vi kan jo legge til at de ellers som svermene av svarte, brune og gule i H.G. Wells sin New Republic nok "will have to go".

Det er som så ofte paleofuture som har hentet dette fram fra den mørkeste modernisme i 1926.
[Scientists] predict that the day will come when the wild creatures of the earth will have to pay their way or become as extinct as many forms of animal life have in the dim distances of the past.

Unless an animal can contribute something definite to human life - food to be eaten, clothes to be worn, labor to lighten the burden of man - then his doom is sealed and the last of his tribe will one day pass out of the picture.
Ellers som paleofuturisten spør: Hva har egentlig en isbjørn gjort for deg i det siste? Svaret er vel at den i grunnen ikke har gjort så mye, diger og doven som den er - utover å minne oss om hvor viktig det er at ikke for mye is smelter på en gang.

Men den bør finne trøst i at den er atskillig mindre plagsom enn Zeitgeiststøttere.

Ingen kommentarer :