torsdag 17. juli 2008

Realitetene slår tilbake

Man trenger ikke å tilhøre et erklært religiøst miljø for noen ganger å savne en vekkelse eller tre.

Men jeg har aldri sluttet å la meg forundre over hvor lettlurte folk kan være i møte med bølger og bevegelser som ser ut til å oppfylle egne drømmer og forsterke livsoppfatninger, enten vi snakker om livssyn, politikk, klimadebatt, kultur eller fotball.

I en del kristne miljøer er noe av det seneste det som kalles for Lakeland-vekkelsen, knyttet til predikanten Todd Bentley. Dette føyer seg inn i rekken av pussige vekkelser, som f.eks. den såkalte latterbevegelsen på 90-tallet.

Ser man dette en smule fra utsiden, er det ikke vanskelig å tenke at navnet dengang var ganske treffende. Selv om det tragisk nok stort sett virket mot sin hensikt og bidro til å forsterke myter om tanketomme og naive gladkristne. Som enkelte oppfatter som om mulig enda verre enn mørkemenn.

Denne gangen ser det enda verre ut. Det føyer seg inn i rekken av klassiske amerikanske hyper knyttet til overivrige og (det hører ofte sammen) manipulerende predikanter som ikke nøler med virkemidlene. Når noen så sjekker dette nærmere, er resultatet ikke overraskende bevis (ser det ut til) på bløff.

Ellers anbefales å ta en tur til Katolikken som skriver kort, skarpt og godt om dette, med videobevis.

Les, lær og bli vekket. Eller bare styrket i din egen livsoppfatning.

11 kommentarer :

Anonym sa...

Hva? Er ikke Bentley en vidunderlig predikant? Og er ikke alle miraklene han hevder har skjedd virkelig sanne?

Utrolig...

PS! Dette er jo akkurat det vi trenger i en tid med Dawkinser og andre skruer; eks tvilsomme som samarbeider med tvilsomme med enda mer tvilsom teologi.

Bjørn Are sa...

Jepp, og denne type skruer vil vi nok alltid måtte slite med. Det er verre med de som tar det for god fisk.

Så får vi bare håpe at det ikke frister noen til å starte Den amerikanske inkvisisjonen. Eller kanskje vi nettopp bør håpe det.

Anonym sa...

Jeg sjekket nettopp på freshfire.ca og tullevitnesbyrdet fra "Pastor Ivor Biggin" ligger fortsatt ute på sidene deres. (For the record: Torsdag 17.7.08 kl 15:40.)

Ser ut som om Todd og teamet hans ikke har tatt spøken ennå...

Anonym sa...

Les gjerne hele "vitnesbyrdet" her. (To find hidden message: Første ordet i første setning, andre (nei, opps, tredje, de har visst retta litt på brevet borte hos Fresh Fire!) ordet i andre setning, tredje ordet (jepp) i tredje setning og så videre...)

Bjørn Are sa...

Brevet til den tidligere satanisten Bentley blir da slik:

"Let me tell you an awesome story of how God Has supernaturally raised my daughter’s teacher from the DEAD! Not by me, but my 11 year old daughter who led the prayers and got all the kids to pray for her to be brought back to life after she suffered a massive hart attack while teaching in my daughters class. We will see her tomorrow as a family, at her home as she has asked to say thank you to Jessica for her faith and prayers. She said that if she had not got the children in her class to pray she would not be here today!

The paramedics said that ‘you should not be here; we stopped working on you 10 minutes ago because you were gone”! This is miracle I can verify because we were called to the school to collect our children as all classes had to be cancelled. The teacher was not saved but this lady sure knows now that God is real! I just want to say to you Todd, thank you for being the mouth piece of GOD for this revival. We want to see greater things than this or even the return of Jesus in power right now! We live in a small town in Leicestershire, England just about 60 miles from Dudley where the fire is falling. We have seen even here in England the TV news publish the revival not as a story but as FACT! The Revival is breaking out all over the country with it this message, “Come and Get SOME!” As the Children at the school, so we to declare that ‘the lie of the Devil that we have no hope of life is not God’s will!’"

Virker vel fortjent.

Anonym sa...

Men det store spørsmålet er hva som egentlig er sannheten? Har vi ikke alle krav på VÅR egen sannhet?

Sigrid sa...

Dæven. Kjenner på at det er bra at jeg ikke kun stoler på de kristne avisene i rapporteringen om Lakeland-vekkelsen.

Så får vi huske at det nok er falske folk som sitter på toppen, men at det nok er inderlig gudstroende mennesker som utgjør selve vekkelsen. Stakkars folk.

Anonym sa...

Figern.. min sannhet er at det finnes bare en objektiv sannhet... Hva nå?

Bjørn Are sa...

Fingern:

Mener du at det kun er din egen sannhet at vi alle skal ha krav på VÅR egen sannhet?

Eller mener du at det finnes noe eller noen som har gitt oss rett til dette kravet - objektivt?

Morsom blog du har forresten!

Anonym sa...

Ragnar M B: Ja, den er din, og den har du full rett til å ha, men det er ikke sikkert den passer noen annens sannhet? For DIN sannhet er DIN sannhet!
--
Vi bærer jo alle vår egen sannhet, både om det ene og det andre. Men at det finnes mye naivitet der ute betviles ikke et sekund, det ser man nesten daglig i media. Men samtidig har vi jo alle en rett til å velge å tro som vi selv ønsker. Og ingen kan lure andre til å ta et valg, man velger det faktisk selv! Og får man ikke noe ut av det så kan man velge å se bort fra det, ikke dømme men gå videre…

Bjørn A: Takk for det!

Anonym sa...

Oi, det er sjelden at man ser et så tydelig eksempel på post-modernisme.

Fingern..
Hvis jeg kan si at 1+1=3 og du kan si at 1+1=4, og jeg kan ha min sannhet og du kan ha din sannhet om det, så betyr det vel at du egentlig ikke snakker om noe som faktisk er, men om hva vi hver tror.

Dette er en klassisk fordreining av definisjonen på sannhet. En kanskje litt bedre definisjon på sannhet kan være Aristoteles definisjon: Hvis du sier at noe er, og det er, så snakker du sant, hvis du sier at noe er, men det ikke er, så snakker du usant.

Måten du omtaler sannhet på, som bare noe som er subjektivt er en uholdbare måte. Fordi den fungerer ikke på noen områder i livet, i det hele tatt. Hvis du går ut i veien, og du hevder at det er din sannhet at bussen stopper for deg, så blir du kjørt ned uansett. Du snakker om sannhet på en måte som du selv ikke lever, og det er jo et lysende eksempel på at ditt verdenssyn ikke er et særlig godt et, og bør kanskje forkastes? Eller?