torsdag 28. februar 2008

Kosedrepe?

Noen ganger må man gni seg mer i øynene enn ellers.

Jeg har forståelse for at norske media kan være unyanserte og bastante (og ikke bare i retning av unnfallenhet) i omtalen av ytringer knyttet til Hamas, sinte muslimer og danske karikaturtegninger. Og at det kan være greit å forsøke seg på noen presiseringer.

Men det blir vel ikke helt troverdig når forstanderen for Det islamske forbundet i Norge, Basim Ghozlan, mener at nordmenn feiltolker Hamas´ barne-TV-program der kaninen Assud snakker om å ta livet av dansker.
De fleste leser dette på engelsk og norsk, og hvis du oversetter på den måten, så er det skremmende. Men jeg som araber tolker det annerledes. Språket har forskjellige grader, og dette er ikke så skremmende som man tror, sier Ghozlan.
Kanskje har han sett for mye på Åpen Post og innslaget Dette er boka mi! Jeg ser ikke automatisk bort fra at kosedrepe i Steinkjer kan bety å late som om man vil drepe noen for i stedet å kose med dem (forhåpentligvis er det ihvertfall ikke motsatt).

Men det høres allerede i utgangspunktet ikke helt troverdig ut at Hamas - som nok er mer kjent for andre ting enn barne-TV - ikke tar sterkere i enn litt ertende kos mot angivelig blasfemiske karikaturtegnere.

Heldigvis modifiserer Ghozlan seg på direkte spørsmål.
Basim Ghozlan mener ord som å drepe kan bety helt andre ting på arabisk.
- Ord som å drepe og knuse barn kan være det samme som å kose med sine barn, sier han.
- Var det vi hørte på innslaget en mellomting mellom å kose og drepe?
- Nei, det var ikke det heller. Det er en måte å si at man er sint på, at man er uenige og krangler, sier Gohzlan.
Det er også godt å se at informasjonsleder George El Jeries i Palestinsk forening i Norge ikke direkte støtter at det er rom for tolkning.
- Jeg har sett innslaget på arabisk, og det blir oppfordret til drap. Kvinnen sier «De skal betale prisen i blod» - og kaninen svarer «Ja, vi skal drepe dem», sier El Jeries.
- Er det noen tvil, mener du?
- Det er ikke rom for tolkning av dette. Hadde mine barn sett denne, hadde de skjønt at de skulle drepe danskene, sier El Jeries. Han tar sterk avstand fra barnetv-programmet som ble sendt på den Hamas-drevete tv-kanalen Al-Aqsa TV 22. februar.
- Det er helt forferdelig, og jeg skammer meg. De som ikke legger seg flate for dette, ødelegger for det palestinske folk, sier El Jeries.
- Vi i foreningen fordømmer dette på det sterkeste, og vi er overrasket over at det kommer sånne uttalelser. Det er veldig skadelig for de palestinske folk, legger han til.
Det gir nok mer håp om å løse konflikter hvis man viser større evne til legge seg flat, enn til å bringe litt vel ivrige bortforklaringer.

8 kommentarer :

Anonym sa...

Det er ganske pussig at man så enkelt kan vurdere om handlinger er onde.

Jeg undres over nynazistenes benekting av Hitler-Tysklands jødeutryddelse. Hvorfor sier de ikke heller at Hitler hadde rett og at jødene fremdeles bør utryddes? Hvorfor står de ikke ved deres helts og ideologis grunnleggende oppfatninger? Det kan bare være fordi de skjønner at det ikke er god tone å stå for dette, selv om de innerst inne er enige at dette er det som skal til.

På samme vis makter enkelte muslimer å benekte at 'drepe' betyr 'drepe'. De skjønner at det ikke er god tone å si rett ut at man skal drepe, ihvertfall i intervju, og dermed gjør de alleslags krumspring for å benekte at dreping var alvorlig ment. Hvorfor sier de ikke rett ut at de er enige i drepingen? (De uenige sier det ihvertfall rett ut.) Vi skjønner at Ghozlan har et behov for å dempe inntrykket fra barne-tv-programmet, men det er ikke fordi han er uenig i det, men fordi han skjønner at det ikke er god tone å si det rett ut. Hadde han vært uenig hadde han sagt det.

Du får gjerne være hoderystende sjokkert over min sammenligning med nazistene, men det er akkurat samme tankeprosess som foregår blant nynazister og ekstremmuslimer. Nynazistene er hvite (og jeg kan mange ganger forstå deres synspunkter og holdninger), ekstrem-muslimene er av annen hudfarge, kultur og oppfatning (og jeg kan faktisk forstå deres synspunkter og holdninger ut fra deres ståsted), men jeg kjenner også ondskap slik man kjenner lusa på gangen.

Anonym sa...

Huff og huff.

Dei gjer det ikkje lett å vere Palestinavenn nei? Eg lurar eigentleg på kva visse sentrale medlemmar av Hamas har i frukostblandinga si.

Sunt er det iallefall ikkje.

Takk og pris vår herre for menneske som George El Jeries som resolutt tar avstand for vanviddet.

Allahu Akbar, og sukkertøy til folket!

Bjørn Are sa...

Geir:

Det du nevner om at man tydelig innser at det er galt, er et viktig poeng. Det samme kan man si om de involverte tyskerne på slutten av krigen, når man forsøkte å fjerne rester av grusomhetene (selv om man også kan anlegge en mer kynisk tone og si at det bare var for å unngå straff). Men om ikek annet er det ihvertfall godt å se at det ikke er noen i den norske offentligheten som støtter at kaniner bader i menneskeblod.

Mullah:

Vi får bare håpe det ikke ender med for mye sukkertøy i frokostblandingen. Ihvertfall ikke for de som støtter drapskaniner - http://www.youtube.com/watch?v=XcxKIJTb3Hg.

John David Didriksen sa...

Han der Ghozlan har vel ved flere anledninger vist at han ikke er noen god representant for muslimene i Norge. De burde bytte ham ut med en som ikke mer eller mindre oppfordrer til fordommer.

Peter sa...

Jeg tror det var flere som var glade da Ghozlan gikk av i Islamsk Råd Norge til fordel for Senaid Kobilica. Han er en ganske så annen type.

Så vet jeg likevel ikke hvem som i dag har størst innflytelse av de to.

Peter sa...

Jeg vet ikke hva jeg tenkte på, det er altså Shoaib Sultan som er leder for Islamsk Råd Norge. Han gir meg troverdighet når han sier han vil jobbe for trosfrihet også i land i Midtøsten.

Anonym sa...

Senaid Koblica er LEDER for Islamsk råd, mens Shoaib Sultan er GENERALSEKRETÆR i Islamsk råd.
:)

Unknown sa...

Jeg heter Bernada Gaspar. Av respekt for deg og dine staver må jeg gjøre dette vitnesbyrdet kjent for alle. Jeg har vært i andre stavekastere uten å se noe resultat, alt de vil ha var etter pengene mine. Jeg ønsket bare at jeg kom til deg tidligere, jeg fikk det beste fra deg. Eksmannen min var borte i et år, og jeg dro overalt og andre stavekastere for å få hjelp, men intet resultat før vennen min introduserte meg for Dr. Isikolo. Etter at Love Spell var ferdig, fikk jeg endelig en samtale fra ham på under 48 timer. Trolldomene hans virket underverker, og mannen min er tilbake med full kjærlighet. Det var som et mirakel! Han kom plutselig tilbake med blomster og sa at jeg skulle gi ham, jeg ble virkelig flabøst og sjokkert da mannen min knelte ned og ba om tilgivelse og for at jeg skulle akseptere ham tilbake. Jeg har veldig ord og glede, du er en Gud som er sendt til meg og hele familien .. Og nå er jeg en glad kvinne igjen. Tusen takk Dr. Isikolo. Til alle som er ute etter en ekte stavebeslag, kontakt Dr.Isikolo på isikolosolutionhome@gmail.com Du kan også Whatsapp ham på +2348133261196