lørdag 6. juli 2013

Lyse tider for fortiden

Når det for tiden er lyse tider for fortiden, er grunnen det som på fint kalles dataanimasjon. Ikke bare er det blitt mulig å gjengi byer og bygg i alle detaljer, men også noenlunde troverdige inntrykk av bevegelser og situasjoner.

Siden vi tidligere har rost prosjektet Byzantium1200 opp i skyene (sikkert derfor den omtalte boken er utsolgt), kan vi vise et eksempel fra hippodromen.Dermed banker det i hjertet når Babylon 3D i sommer har dukket opp fra sanden samme hold og med en serie flotte fremstillinger og animasjoner. Siden de av gode grunner tar relativt strengt på dette med copyright, bruker vi for anledningen et annet bilde som det forhåpentligvis er mindre strengt med.


Bakgrunnen for Babylon-prosjektet er en stor Mesopotamia-utstilling ved Royal Ontario Museum i Toronto. Det var ikke akkurat unaturlig å få noen av de beste på feltet til å lage grafiske modeller av datidens mer enn lettere mest storslagne by, med alt fra murer og porter til palasser og templer, inkludert en visse hengende hage, selv om ingen vet hvor eller hvordan den var.

Utstillingen følger det vanlige ritualet med å fortelle at det egentlig var her alle gode ting kommer fra, enten vi snakker om skrivekunsten eller det beste ølet. Ikke minst var det praktisk at de var gode til å telle til 60, siden det er så nyttig når man skal beregne tid.

Så da kan vi for en stakket stund glemme detaljer som demokrati, hospitaler, universiteter og mangt annet med ulike typer bakgrunner i andre kulturer og tenkesett.Utstillingen har ikke overraskende fått god og mye presse, som det relativt lange innslaget under.Men ikke se på det. Reis deg heller fra solstolen og ta turen til Canada.

Ingen kommentarer :