onsdag 22. mai 2013

Fader Brown og Mysteriekammeret

Da er det bare å finne fram fjernkontrollen og stille inn varsler, opptak og/eller kanalen på NRK1 lørdag 20:45 - og de neste ni lørdagene etter.
(Les videre her)
Det som kimes i gang er BBC's nye serie om Fader Brown, den tilsynelatende beskjedne og bortkomne presten som er hovedpersonen i en klassisk krimserie basert på ingen ringere enn G. K. Chestertons noveller.

Nå kan jo ingenting konkurrere med GKC's poesi og polemikk, teologi og treffende formuleringer, for ikke å si puns og plots som bl.a. inspirerte John Dickson Carrs lukkede rom og mystiske mord.

Det vanker altså noen velrettede dask på lanken om du ikke bestiller en samling av novellene f.eks. her eller på Kindle her.

Når TV-serien likevel kan være verdt å se, er det fordi det er krim, det er britisk og det er BBC.

Selv om handlingen i den nye TV-serien er flyttet fra mellomkrigstiden til noe så nymotens som 1950-tallet og det sikkert er gjort både den ene og andre tilpasningen til enda nyere sentimentaliteter, bør det gi et visst inntrykk av Chestertons visjon.
Møt den gåtefulle presten Fader Brown, som har et ganske spesielt talent for å løse kriminalgåter.
Vi skal til landsbygda i England på 50-tallet. Fader Brown er en god mann, og en ypperlig detektiv. Presten er ingen klassisk etterforsker, men avslører kriminalgåtene ved å søke sannhet dypt inne i sjelen til dem som er involvert. Her finner han drivkraften bak ugjerningene, det være seg lidenskap, mørke, hemmeligheter eller skjult begjær.
Og best av alt, han kjenner ingen behov for å dømme folk eller straffe dem for det de har gjort. Her er ett overordnet mål: Å rekke ut en hånd til fortapte og hjelpeløse sjeler.
Og så er det britisk nostalgi på sitt koseligeste.
I «Fader Brown» fortelles historiene med humor, medfølelse og en god dose dramatikk. Landskapet der handlingen finner sted er herlig britisk, med gamle hus, hemmelige hager, markedsplasser og gamle togstasjoner, alt pakket inn i vakre, landlige omgivelser.
I hver episode av serien løser presten mysteriene på sin egen særskilte måte, med en god porsjon intuisjon og psykologi.
Selv om NRK ikke alltid imponerer med ordbruken.
I første episode myrdes en ikke-troende mann under avdekkingen av en ny kirkeklokke. Father Brown må finne morderen før en uskyldig kvinne straffes for noen andres ugjerning. 
Hva i all verden det har med saken å gjøre at offeret ikke er "troende" (som om noen ikke er det), er noe uklart, men muligens mener man å si at han er en fremmed eller noe slik, hvis han da ikke er noe så skummelt som en ... skeptiker.

Ellers bør det vel hviskes noen varsku om at det kan skape noen smuler feil assosiasjoner at hovedrollen innheas av Mark Willliams, ellers kjent som Weasley-søsknenes far i Harry Potter-serien.

Så får vi bare håpe at det ikke fører til at Fader Brown er blitt dårligere på debunking av heksekunster.

7 kommentarer :

Arnfinn Pettersen sa...

Må jeg virkelig bestille ENDA en utgave av novellene?

Bjørn Are sa...

Man kan aldri få for mange!

Martinbg sa...

Weasleysøsknenes far i Harry Potter... Var det ikke han som egentlig var Listers bestevenn i Red Dwarf?

Martin G sa...

Vurderte å prøve å oversette en av disse, men ikke kommet sånlangt ennå.
Nå har jeg forestilt meg faderen som noe kortere og rundere enn denne utgaven, men det er vel noe man kan se gjennom fingrene med. Gleder meg!

Bjørn Are sa...

Martinbg.

Kan nok bli mange slags assosiasjoner ut av denne serien, ja.

Peter sa...

Så det ER Chesterton, altså (jeg turte ikke håpe helt på det) så da blir jeg bare nødt til å henge meg på. T

Bjørn Are sa...

Så avgjort, selv om de har gjort hans fortettede noveller om til noe lengre episoder og ikke har med så mye av hans verbale virtuositet og gullkorn.

Og så er det oppdatert. I novellen var det offerets mobbing av en tilbakestående som ble utløsende, her var det noe annet, uten at jeg skal røpe noe.

Men muligens bidro det til å sette FB i et nødvendig positivt lys siden mange vil tenke sitt i dag om katolske patere.