søndag 24. januar 2010

Alternativ anarqi

Hva om Wernher von Braun i stedet for å støtte nazityskland hadde jobbet med luftvåpen for spanske anarkister på 1930-tallet? Hva om veiene til Stalin, Hitler, Franco, Orwell, Hemingway, filmmagnaten Mayer, Ayn Rand, divaen Hedy Lamarr, Zuse og Dos Passos på ulike - og alternative - måter krysset hverandre.

Hva med debatter mellom alle tenkelige og utenkelige politiske avskygninger fra marxister og falangister via syndikalister til komintern og distributister?

Og ikke minst, for enkelte av oss, hva om Chesterton ikke var gått bort i 1936?

Dette er bare noe av hva som rører seg i ANARQUIA, en alternativ og rikt illustrert pulpinspirert roman  av Brad Linaweaver og J. Kent Hastings.

Med andre ord ikke midt i blinken for deg som misliker taler og debatter, kioskromaner, opptil flere myldre av historiske og litterære referanser, og lettere liberteriansk lefling med historiske muligheter.

Men skulle du ønske noen grams motvekt mot Knausgård og alt hans vesen, har du ikke mye valg.

9 kommentarer :

Per CJ sa...

Helt enig i at det var et sjarmerende prosjekt (forfatterne må ha hatt det utrolig gøy). Dessverre syntes jeg nok at selve den ferdige romanen ble litt ensformig lesning etterhvert. Allikevel, det var jo gøy med alle de uvanlige kontrafaktiske spekulasjonene.

Bjørn Are sa...

Slike bøker leses med et bredt glis, selv om de kan bli litt ensformige i lengden, nesten som norske bestselgerromaner.

Snirkelsnorkel sa...

Min personlige favoritt er Turtledoves "Guns of the South". Året er 1864, og Robert E. Lees sterkt reduserte arme får besøk av en gruppe mystiske menn med gaver: Posesuppe, pulverkaffe og - aller viktigst: AK 47-geværer som på kort tid snur krigslykken fullstendig.

Bjørn Are sa...

Den er av de avgjort bedre, ja.

Turtledove er generelt av de aller mest oppegående på feltet, selv om han etterhvert har fått en tendens til å dra seriene sine ut i det vide og (la meg legge til) brede.

En mer litterær forfatter med slike vrier er Dan Simmons, som i sine seneste par bøker har slått til med noen gysare med høyde over seg.

Per CJ sa...

"Guns of the South" er nok noe av det bedre jeg har lest av Turtedove (han er generelt best når det ikke skal bli serie av det).

Snirkelsnorkel sa...

Jeg vil vel kanskje si meg enig i det ja. "How few remain ++++" hadde dog sine øyeblikk, kunne faktisk tenke meg en "Homeward Bound" her, dvs. en frittstående (og kort) bok lagt 20-30 år senere.

Driver for øvrig og snuser på Stirlings "Draka"-serie for øyeblikket.

Snirkelsnorkel sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Martin G sa...

Ser forresten at Nemi siterer GKC i dag.

Bjørn Are sa...

Takk for tips, Martin!

Får nesten lyst til å legge den ut, men er bekymret for om jeg da havner i fengsel.