onsdag 22. juli 2009

Verdens beste TV-serier - fjerde plass

Det er - for å si det mildt - hard kamp om de fire øverste plassene. Ikke minst fordi det er kommet nye serier til, siden jeg begynte på denne lista.

Men en av de som man ikke kommer utenom er Band of Brothers.

I motsetning til de fleste serier som er med på Dekodets Topp 10, går denne ikke over mange sesonger. Det dreier seg om 10 episoder vist første gang 2001, basert på en bok av Stephen Ambrose, og der ingen ringere enn Steven Spielberg og Tom Hanks var med og trakk i trådene.

Serien handler om E Company ("Easy Company"), et fallskjermsregiment i 101st Airborne Division - fra opplæringen kommer i gang for alvor, før vi kastes inn i kamp på D-dagen og følger kompaniet fram til fredsslutningen.

Det spares verken på kroner, krutt eller realisme. Vi får kjenne usikkerheten, angsten og kameratskapet på kroppen. Det er sjelden å oppleve at man selv blir så delaktig i en serie.

I likhet med flere av de som deltok i de opprinnelige kamphandlingene.

Ord kan vanskelig beskrive følelsene hos en seer når kompaniets veteraner får uttale seg før og etter episodene, nesten 60 år etter.

Spesielt når vi begynner å få mistanke om hvem som er hvem.

Tittelmusikken - Requiem for a Soldier - er heller ikke uten emosjoner. Noe som muligens fremgår av denne innledningen til andre episode.

6 kommentarer :

Håvard sa...

Et stråelende valg. Istemmes!

Det eneste jeg har i mot den er at den er enda et bidrag til sementeringen av inntrykket av at krigen ble avgjort av amerikanerne på vestfronten. Det ble den som kjent ikke. Kampene var viktigere og tapene var større på østfronten.

Anonym sa...

Svaret på kritikken er enkelt: Denne serien handlet om det amerikanske Easy Company. Ikke om russerne på østfronten. Om du mener de fortjener en serie bedre er du velkommen til å lage en.

Ragnar Mogård Bergem sa...

God valg! Er veldig enig. Hadde ikke tenkt over den selv som en kandidat, men når den først er en kandidat fortjener den høy plassering.

Har sett den flere ganger, og den imponerer like mye hver gang,

Thomas Lollike sa...

Band of Brothers er jo mitt klare første plass i min samling! Ingen over og ingen ved siden av Speilberg is the man! Å han har sammen med Tom Cruise laget det største mesterverget som noen gang er laget innenfor film! :)

Ragnar Mogård Bergem sa...

Tror ikke Tom Cruise var særlig heavy involvert i innspillingen...

Men Hanks hadde derimot en finger med i spillet...

Unknown sa...

Thomas: Hvis du mener "Saving Private Ryan" (og vi tar med den riktige Tom) er du ikke helt på villspor. Men Band of Brothers er hakket bedre.