fredag 3. juli 2009

Sensasjon: VG skriver om sex

[Pekefingeren på]

Det er juli og agurktid. At det til og med er slutt på krumningsforordningene i EU, demper ikke VG's evne til å gå rett på sak. Og hva selger bedre enn koblingen av religion og sex?

Dermed er det ikke annet å vente enn den bevingede og bramfrie overskriften Ja til mer kristensex.
"Flere overraskelser titter frem under den hete sommersolen. Nå vil også Normisjon ha mer sex."
For en som har vært kristen noen tiår, er ikke dette direkte... nye toner. Likevel fremstilles det omtrent som om kristen-Norge (hva nå det er) skulle ha fått solstikk.
VG skrev i går at KrF-nestleder Inger Lise Hansen oppfordrer folk til å benytte sommeren til å ha mer sex og lage flere barn.

Nå får det overraskende utspillet støtte - ikke fra sexologer eller andre «seksuelt frigjorte» - men fra tjukkeste kristen-Norge.

- Sex handler ikke bare om forplantning, det handler også om kjærlighet og lidenskap. Det taler jeg gjerne både varmt og vakkert om, sier prest og leder for Normisjon i Norge, Svein Granerud.
Seminarkassetter fra lagsbevegelsen på 70-tallet røper både spøk og humor - for ikke å si hånlatter - når noen hevder at sex kan løsrives fra lyst. Den bestselgende pinsepastoren David Wilkerson (mest kjent for arbeidet med storbygjenger på 60 og 70-tallet, Nicky Cruz og så videre) la heller ikke mye i mellom på feltet.

Det er dermed vanskelig å fri seg fra en tanke om at Granerud - og antagelig enda mer VG - her er litt historieløse. Ihvertfall hvis vi snakker den rimelig nære fortid.
Han mener flere fra «kirkelig hold» burde bli flinkere til å få frem det gode og lystbetonte ved sex, og ikke bare fokusere på rammene for hvordan sexen bør foregå.

- Det har nok vært tendenser til at kirken har vært mer opptatt av å fremheve sex som en oppgave, mer enn som en gave. Man har typisk begynt med å understreke rammene og reglene for seksuallivet - og så har man kanskje sagt i en bisetning at det er lov å ha det godt også.
Utvilsomt et poeng. Og noe som har vekslet fra sted til sted, og fra generasjon til generasjon, for ikke å si fra by til land.

Og med kunnskap, økonomisk status og velstandsutvikling. For ikke å si tilgangen på prevensjonsmidler.

Men at kristne skal være mot sex er nok et stykke på vei en myte (og ja, jeg har lest kirkehistorie - mye kirkehistorie). Paulus er opptatt av at unge som "brenner av lyst" skal gifte seg. Augustin lot seg imidlertid forlede av sin gnostisk-manikeiske-nyplatonske bakgrunn til å se unødig negativt på lysten. Mens altså Luther hadde et langt mer pragmatisk og direkte syn på dette, noe som blant annet ga seg uttrykk i hans avskaffelse av sølibatet.

I det hele tatt er dette noe som har gått i bølger, for ikke å si pendelbevegelser.

Men så lenge kristne som uttaler seg både er noe så avlegs som tilhengere av ekteskapet, så gledesdrepende som motstandere av sex med ukjente i fylla, og livsfiendtlige nok til ikke direkte å oppmuntre til abort eller one-night stands, er det ikke til å komme fra at man får ord på seg for å være mot sex.

Spesielt i en tid og et velstandssamfunn der uheldige/skadelige/utilsiktede konsekvenser av "ikke-kristensex" er noe vanskeligere å oppdage - ihvertfall på kort sikt.

[Pekefingeren av]

Ingen kommentarer :