mandag 13. oktober 2014

Jorden beveger seg

Siden det dessverre ikke blir like hyppige oppdateringer av Dekodet som enkelte er vant til, er det flott at Sverre Holm løfter den historiske fanen når han skriver om hvordan man kom frem til at det er jorden som roterer - og at det altså ikke var Galileo som viste dette.

Tvert i mot diskuterte sentrale tenkere dette flere hundre år tidligere. Ikke minst en rektor og en fakultetsleder ved universitetet i Paris,  Jean Buridan og Nicole Oresme, på 1300-tallet.

Det er tydelig at Galieli hadde lest disse, men at jorden beveget seg lot seg ikke avklare med målinger før på 1700-tallet.

Vi kan gjøre dårligere ting enn å avslutte der Sverre Holm starter.
«Men da må det blåse voldsomt!» ble det sagt i TV-programmet Brille i sommer etter at programleder Harald Eia hadde lagt ut om hvor fort jorda roterer. Jeg syntes det var herlig med en så usensurert reaksjon rett fra leveren. Det er en av grunnene til dette innlegget for det tok nesten to hundre år å bekrefte at jorda roterer med målinger. Dessuten er sen middelalder og tidlig moderne tid, som dette dreier seg om, uten tvil den mest spennende i vitenskapshistorien.

2 kommentarer :

Anonym sa...

Hvorfor blir det ikke like hyppige oppdateringer som før?

Kari j

Bjørn Are sa...

For mye annet å gjøre, rett og slett. Blir fortsatt noen i uka, vil jeg håpe og tro, men ikke hver dag.