tirsdag 11. desember 2012

Ekstreme nyheter i Danmark

Nå er det oppdaget også i Danmark at man ikke mente i midelalderen at jorden var flat.
DR-programmet 'Detektor' afslører i aften, at myten er gengivet i næsten alle folkeskolens historiebøger.
Allerede i 1945 har engelske historikere fra Historical Association i London slået fast, at det er en myte, at man i middelalderen troede, at Jorden var flad, og at Christopher Columbus i 1492 modbeviste dette ved sit forsøg på at finde søvejen til Indien.
Selv om man ikke trenger å gjøre mer enn å lese Dante, første avsnitt i Thomas' Summa Theologica eller Kongespeilet, er det alltid godt hver gang dette "oppdages".
I Danmark har videnskabshistorikere og middelalderforskere i årevis forgæves forsøgt at aflive myten.
 »Vi har ingen som helst vidnesbyrd om, at man skulle have troet, at Jorden var flad i middelalderen. Vi har derimod en masse værker, der beskriver Jorden som en kugle«, siger middelalderekspert Mia Münster-Swendsen fra Københavns Universitet.
Hva sier så forlagene når de blir gjort oppmerksomme på fadesen?

Ingen ting. I hvert fall ikke de store forlagene.
'Detektor' har gennemgået en stor del af de historiebøger, som omhandler Columbus, og som bliver brugt i folkeskolen i dag. Her genfortælles myten i 14 ud af 15 bøger. Myten om, at man troede Jorden var flad i middelalderen, og at Columbus mødte megen modstand, fordi at han i modsætning til de fleste andre mente, at Jorden var rund. 
De to største forlag for historiebøger Gyldendal og Alinea ønsker ikke at forklare sig over for 'Detektor', selvom de genfortæller myten igen og igen.
Heldigvis ser ett av de mindre lyset.
Det lille forlag Meloni på Fyn svarer derimod, at de vil rette fejlen med det samme. 
»Når I fortæller mig, at alle I har snakket med stort set har den samme opfattelse, så tænker jeg, at vi jo alle sammen er lige dumme omkring det her eller har tjekket lige så dårligt op på materialet. Set i det lys, synes jeg, det er lidt sjovt, at man kan bilde fagfolk en myte ind i den grad, som det er lykkedes denne gang«, siger direktør Thomas Meloni.
Og dette er altså som nevnt noen ganger ikke bare et tilfeldig forbipasserende punkt, men deler av kjernestoffet.
Middelalderekspert Mia Münster-Swendsen er rystet over, at myten stadigvæk står i historiebøgerne: 
 »Det kan godt skræmme mig. Faktisk er Columbus et af kanonpunkterne, altså et af de punkter som er obligatorisk i folkeskolens undervisning«, siger Mia Münster-Swendsen.
Så er spørsmålet når norske forlag lar seg skremme til besinnelse.

Ingen kommentarer :