mandag 5. desember 2011

Til kamp mot byråkratene

Siden vi er kommet inn i rytmen kan vi fortsette å trekke fram andres tekster.

Denne gang Gunnar Kagge som skriver i Aftenposten om forfatteren av teksten i forrige blogginnlegg, under fanen Til kamp mot byråkratene.

Ufine som vi er, frister vi med innledningen.
"Den menneskelige rase, som så mange av mine lesere tilhører," begynner G.K. Chesterton sin bok om 1984. Den heter The Napoleon of Notting Hill og kom ut i 1904.

Det finnes i alle fall to bøker som forsøkte å forutse hvordan verden kom til å se ut i året 1984. Den mest kjente er selvsagt 1984 av George Orwell. Den kom ut i 1948.

"Storebror" er blitt synonymt med overvåkingsstaten og totalitære regimer. Orwells stalinistiske skrekkvisjon tolkes gang på gang. I vår tid er det ikke vanskelig å finne eksempler på at Storebror Stat samler inn opplysninger om oss. Og vi har grunn til å frykte at de kan misbrukes. Enda mer slående er det hvordan vi selv ønsker overvåkingssamfunnet hjertelig velkommen, så lenge det er utkledd som Google, Facebook eller Apple.

Chestertons 1984 er mindre dramatisk, kanskje er det derfor han treffer godt. Han beskriver hvordan ekspertvelde, byråkrater og mangel på politiske visjoner undergraver demokratiet. Der Orwell konstruerer et mareritt, bruker Chesterton humor.
Ikke uventet utmerket når GK skriver om GKC.

Ingen kommentarer :