søndag 17. oktober 2010

Nye Kreefter

Den logiske mitraljøsen Peter Kreeft, denne ærverdige og ustoppelige katolske filosofen med glimt og glød i øyet, er ute med flere bøker i år.

Kreeft slo gjennom med sin dialog fra dødsriket (eller hvor de nå befinner seg) mellom Lewis, Kennedy og Huxley, tre herrer som døde samme dag, nærmere bestemt 22. november 1963.

Etter dette har han forsynt oss med blant en rekke andre dialoger (Kreeft har en særlig forkjærlighet for å la Sokrates dukke opp med... sokratiske spørsmål til mange om det meste) og mer rendyrket filosofisk litteratur (blant annet annoterte kortutgaver av Summa).

Også årets flom er vel verdt en visitas.

Dette gjelder både en bok om hva kristne kan lære av muslimer (nei, han er ikke relativist), Between Allah & Jesus: What Christians Can Learn from Muslims, og hans tiende eller noe slik av sokratiske dialoger, denne gangen med David Hume, den moderne filosofiske skeptisismens far.

Men aller mest gjelder det en nyutgave av det som kanskje er hans hovedverk, Socratic Logic.

Dette er en heller sprudlende lærebok på 400 sider der Kreeft trekker inn det meste mellom himmel og jord og de fleste andre steder for å nå en tankevekkelse, noe som for meg alltid har stått som et høyere ideal enn 70-tallsfraser om bevisstgjøring.

Det skader heller ikke på lesbarheten at en viss Chesterton er brukt både her og ikke minst der, også i elevoppgaver (det følger heldigvis med fasit).

Kreeft åpner med blankt å tilstå at "Denne boken er en dinosaur". Logikk er på mange måter gått av moten i et senmoderne samfunn styrt av gøy og Gaga.

Dermed skal det nok litt til at Facebook og Twitter kimer i klokkene for hans gjennomgang av hva slags vesen logikk er og hva  forståelse handler om (og hvorfor dette skiller oss fra dyr og datamaskiner), om begreper, vurdering, motsigelser, argumentasjon, enkle/avanserte/sammensatte syllogismer, induksjon og filosofiske og praktiske anvendelser når man f.eks. skal skrive et logisk essay eller en sokratisk dialog, eller bedrive vitenskap og metafysikk, etikk og epistemologi.

Det hører med at du ikke vil finne en bedre oversikt over rundt 50 varianter av logiske og lingvistiske feilslutninger.

Mens lærere får en frisk innledning med 17 måter denne boken er annerledes (enkel, brukervennlig, praktisk, språkorientert, lesbar, tradisjonell etc. etc. etc.).

Et logisk valg neste gang du besøker Amazon.

3 kommentarer :

svein sa...

Og så jeg som har den leselista allerede!!!
Men OK - bestilt! :)

svein sa...

"Cannot ship to this adress" ??
Hva er gærent med Kløfta nå plutselig?

Bjørn Are sa...

Verden, inkludert Kløfta, er nå engang satt sammen slik at enkelte amerikanske bruktselgere avsverger seg retten til å sende ting ut av eget kontinent.

Jeg tenker... mangt om dette, men det gleder meg i hvert fall at de da heller ikke får pengene mine.

Ellers er 3.1-utgaven den seneste, uten at jeg er veldig kjent med forskjellene mellom dem.