onsdag 24. september 2008

Verdens beste TV-serier - syvende plass

Det krevdes ikke spesielt intens lobbyvirksom-het for å velge Presidenten, eller West Wing som den heter på fint, i denne kåringen.

Noen serier har et så overlegent imponerende manusforfatterteam at det bare er å lene seg tilbake. Du trenger ikke en gang et glass vin.

Presidenten mestrer oppgaven både å underholde og opplyse på måter som andre TV-kanaler ville solgt sjelen sin for. For en gangs skyld fikk vi en svært så populær serie som ikke talte nedover til sitt publikum. Det er sjelden man lærer så mye om politikk, etiske dilemmaer og dagligdags kontorliv.

Da må man nok til Deep Space 9 eller Babylon 5.

Og valget av president er av de mer genialt polemiske. Bartlett er rett og slett en svært så bevisst kristen demokrat som ikke går av veien for personlig å undersøke om angivelig kinesiske asylsykere har en genuin kristen tro. For ikke å si å oppsøke og hjelpe nødlidende etter en naturkatatrofe i USA. Det er ikke vanskelig å forestille seg at Bush og kobbelet av rådgivere vred seg både i den ene og andre stolen under flere av episodene.

Nå holder heller ikke denne serien samme nivå hele veien. Dessverre ble Aaron Sorkin etterhvert erstattet (amerikanerne og deres studiopolitiske valg), noe som gjør at serien tapte seg noen smuler etter sesong fire. 1600 Pennsylvania Avenue ble aldri helt den samme.

Men bevares, Presidenten holdt for det meste et nivå som mange serier bare kan misunne.

Selv om enkelte i dag kan oppleve det som noe i nærheten av science fiction med en demokratisk president (og dermed fort kan betegne serien som SF), er det liten tvil om at Bartlett ville vunnet årets valg om han holdt seg frisk.

Uten at det ser ut til at noen av dagens kandidater har tatt den minste lærdom av dette.

5 kommentarer :

Anonym sa...

Lee Harvey Oswald, your country^h^h^h my theory needs you.

Mad Mullah Hastur sa...

Ein apropos til B5 - fordi eg må! - Martin Sheen spelte i B5: River of Souls. Så han har sci-fi cred... menneh, West Wing føltes avogtil som politikk på sopp for meg ;-P

Martinbg sa...

Er det bare noe jeg innbiller meg, eller er det pussig mye av det som skjedde i siste sesong av Presidenten, som skjer i valgkampen nå?

Ingar T. Hauge sa...

Og når kommer neste post i serien om serier? Venter i spenning...

Bjørn Are sa...

Når jeg får tid igjen til å se på TV-serier.

Tidligest midten av desember.