onsdag 3. september 2008

Livsfarlig å gi nyhedenske makt

Torsdag 11. september braker det igjen løs, denne gang med nyhedenskap i Kjettersk kjeller.

Det er Terje Emberland, tidligere redaktør i Humanist, og nå forsker på Holocaust-senteret, som med nennsom tunge og glimtende øyne skal innvie oss i mysteriet Ragnarok: Nyhedensk nazisme i Norge 1933-45.

Som vanlig sier de det best selv der i gården (eller rettere sagt dypt der nede i kjelleren, når de ikke er på dette unevnelige Huset).
Norge har aldri manglet merkelige, sekteriske grupper, men denne kvelden skal vi ta for oss en av de merkeligste. På 30- og 40-tallet vokste det her til lands fram et miljø av radikale nasjonalsosialister. Deres visjon var en politisk samling av alle folk av nordisk-germansk rase, hvor samfunnet skulle organiseres sosialistisk, kulturen renses for ”artsfremmed” tankegods og kristendommen erstattes med et modernisert hedenskap.

Disse politiske og religiøse svermerne, som fra 1935 samlet seg omkring tidsskriftet Ragnarok, omfattet den homofile forfatteren og eventyreren Per Imerslund og den berømte komponisten Geirr Tveit. Blant miljøets vidløftige planer kan nevnes å gjøre Norge til førerstaten i en germansk sammenslutning, skape hele Nesodden om til et norrønt ting og å kidnappe og likvidere Vidkun Quisling.

Terje Emberland er forfatter av Religion og rase og medforfatter av Det ariske idol, som begge tar for seg dette merkelige fenomenet. Til daglig er han forsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Emberland er en av de foredragsholderne som virkelig har vært med på å forme Kjettersk Kjeller, og vi er veldig glade for å få ham tilbake.
Det hele finner sted i nye lokaler - M3 i Maridalsveien.

Etter mange års erfaringer med overfylte krypter, er det altså dobbelt grunn til å komme. Ikke minst fordi du denne ganger slipper å slepe med deg stol og surstoffmaske.

Det er heller ikke behov for å ta med kopp og sangbok.

4 kommentarer :

Arnfinn Pettersen sa...

Vil herrens sjarmante åsyn være å skue i lokalet?

Bjørn Are sa...

Potensielt sett mulig, kanskje, ja med en elegant tilstedeværelse.

Jeg sliter med en 50-årsdag i Nord-Norge helgen etter (=borte to dager) og en konfirmasjon to helger etter (=må ordne til i maange dager), men jeg får nok dispensasjon om vi kommer langt nok i forberedelsesarbeidet førstkommende syv døgn.

Per CJ sa...

Kjettersk kjeller, nå også med oksygen og benplass, ja, det virker som noe av et slagord. Vet dessverre ikke om jeg får kommet selv (på den annen side har jeg allerede for ei tid tilbake lest den ene boka om aftenens tema. Skjønt, hvis lokalet er en suksess, blir det vel flere muligheter til å inspisere det.

Arnfinn Pettersen sa...

Oksygen, benplass og Guinness på fat. Det siste er viktigst.