søndag 22. juni 2008

Mediamyter 1: Vatikanets boikott

I første del av vår populære serie om uutryddelige mediamyter, går turen ikke overraskende til VG.

Avisen tar denne gangen opp innspillen av Engler og demoner. Og når kirken er involvert gjelder det som vanlig å følge en dramatisk dreiebok. VG er dermed ikke snauere enn å dikte opp at
Kampen mellom Dan Brown og den katolske kirke fortsetter. Nå setter den katolske kirke satt [sic] foten ned for filminnspillingen av «Engler og demoner».
At dette i realiten handler om at Vatikanet ikke vil gjøre noe unntak for denne filmen, er ikke så nøye å nevne i ingressen for en så satt blekke. For det skal litt til i det hele tatt for noen å slippe inn i italienske kirker med filmteam.

Det gis ifølge Reuter "kun tillatelse til å filme i italienske kirker ved spesielle omstendigheter hvis produksjonen er forenlig med den kristne tro eller hvis det er en dokumentar om religion eller kunst" (originaltekst "permission to film in Italian churches is granted in exceptional circumstances and usually if the production is compatible with religious sentiment or if it is a documentary about religion or art"). Noe Engler og demoner nok ikke er.

Hvordan mediemytene om Dan Brown og Den katolske kirken har utviklet deg, fremgår når VG skal sette denne mangelen på unntak inn i en journalistisk sammenheng.
For to år siden prøvde Vatikanet å boikotte filmen «Da Vinci-koden» fordi giftemålet mellom Jesus og Maria Magdalena står sentralt i historien.
At det primært var dette "giftemålet" som kirken reagerte på, og at Vatikanet skal ha oppfordret til en boikottaksjon, er med andre ord blitt en selvsagt sannhet.

Like selvsagt som at dette verken er første eller siste gang at VG boikotter research.

4 kommentarer :

Callan sa...

Jeg lurer på hvilke kriterier som gjorde at Terry Jones fikk filme der i forbindelse med sin barbar-serie. Særlig katolskvennlig er den ihvertfall ikke.

Bjørn Are sa...

Nei, men han er engelsk og noe i nærheten av et ikon. Formildende omstendigheter for mange.

Og så var det kanskje til og med tross alt i nærheten av seriøst?

Beli sa...

Hei Bjørn Are
jeg lurer på en ting: tror du at Jesus og Maria Magdalena egentlig hadde et forhold?

Bjørn Are sa...

Nei, dette er en moderne forestilling, fra 1960-70-tallet uten dekning i noen kilder (og slett ikke i gnostiske).

Likevel er dette en opplest og vedtatt sannhet i mange kretser,virker det som...