mandag 24. desember 2007

Skjedde det i de dager?


En litt trist nyhet i jula var at den siste jesuitt i Norge i nyere tid (etter at dette igjen ble tillatt i 1956 etter reformasjonstidens forbud), Gustav Teres er død.

Ettersom dette er mann som mer enn noen har vært opptatt av forholdet mellom Bibelen og astronomien, ikke minst med en svært interessant bok om dette, burde han nok fått en viss omtale i norske media i forbindelse med julehøytiden. Som det nå er, fikk jeg først vite dette i en mail fra Sigurd Hareide.

Ikke minst griper enkelte av oss seg i å savne Teres når vi ser hva Aftenposten og Kullerud fikk ut av stoffet.
Det skjedde neppe i de dager...Juleevangeliet kan ikke bekreftes av andre historiske kilder. Opplysningene om konkrete hendelser er motsetningsfulle.
Dette er ikke direkte nyheter for de som har lest avisene ved juletider de seneste par tiårene. Men det er alltid nyttig å se hva som ikke nevnes på dette området.

Det er ikke annet å vente enn at Kullerud kontakter Halvor Moxnes fremfor f.eks. Oskar Skarsaune. Moxnes er en svært oppegående Jesus-forsker, men han er som han sier i artikkelen mer opptatt av det "litterære" enn det historiske. Da er det nok også fare for at han kan hoppe over et og annen poeng rundt det historiske.

Ikke minst er det interessant at oppslaget i Aftenposten ikke nevner at keiser August lot arrangere en folketelling i år 8 f.Kr. og at denne rimelig godt passer med konstellasjonen Jupiter og Saturn i år 7 f.Kr. . Dette er da også den mest vanlige og ihvertfall spektakulære forklaringen på "stjernen". At dette ikke engang omtales, antyder nok at Kullerud kunne jobbet noen minutter til med stoffet.

Og så er det talende at artikkelen verken nevner Teres eller andre mer utførlige skriverier som finnes på norsk. Ikke engang for å korrigere deres eventuelle bombasterier og bommerter.

Uten å gå god for alle sider ved innholdet, kan dermed anbefales en tur til biblioteket og låne et par bøker i romjulen.

Vi snakker da om Betlehemsstjernen - hva var det som hendte? av Konradin Ferrarri D'Occhieopo (Universitetsforlaget, 1983) og Når ble Jesus født? av Olav Albert Christiophersen i P2-akademiet - K (en samling av foredrag utgitt av NRK, 1998).

Skulle noen ha lyst til å lese enda mer om dette, kan henvises til noen som kanskje er litt vel ivrige, men ikke mindre interessante her og her (med linker til andre ivrige som linker til mer).

Det er mulig at Moxnes har rett fremfor disse mer eller mindre agendaorienterte linkene, men skal man lage et virkelig bra juleoppslag, bør nok en journalist være mer gavmild med analyser og argumenter for ikke også å fremstå som for agendaorientert.

Siden jeg ikke selv er fullstendig fremmed for å ri kjepphester, med og uten kokosnøtter, er det ihvertfall noe kjent ved lyden i bakgrunnen av Aftenpostens oppslag.

4 kommentarer :

Are Karlsen sa...

Beklager "usaklig" kommentar, men jeg fant ikke epost-adressen din:

Jeg skulle gjerne lagt denne bloggen inn i min RSS-leser, men får det ikke til. Dessuten, linken nederst på siden, som vel også er link til RSS-stoffet, går direkte til en annen blogg.

Bjørn Are sa...

Det var da ille, jeg skal se hva jeg kan få til i løpet av helgen.

Noen tips?

Takk for interessen, ihvertfall;-)

Are Karlsen sa...

Hmm, jeg er ingen ekspert. Men de fleste nettlesere har en funksjon for å oppdage såkalte Feeds, slik at man i en Feeds-leser eller RSS-leser kan se når det er kommet nye innlegg på en blogg eller nettside.

Den linken jeg nevnte nederst på siden (Abonner på: Innlegg (Atom)) er den manuelle varianten, som nå istedet er en link til bloggen Bede, som du også har en link til i en liste lenger opp.

Det som styrer Feed-funksjonen (Feed heter blogginnmating når Blogger snakker norsk) finner du her:

Øverst på bloggen din (når du har logget inn) er det en link som heter Tilpass. Velg Innstillinger, velg Nettstedinnmating (eng. Feed) og velg Full der det står "Tillat bloggmatinger".

Dersom det står Full fra før av, da skjønner jeg ikke hvorfor du har problemer. Kanskje det hjelper å ta et annet valg, så arkivere, og så velge tilbake til Full og arkivere igjen. Det er mulig den da overskriver feil kode.

Ellers: Dette er ingen krise. Fortsett å blogge. Du har mye viktig stoff!

Bjørn Are sa...

Takk for tipset, det jeg gjorde var å legge inn min egen adresse og ikke Bedes, som av en eller anne pussig grunn hadde lagt seg der.

Kanskje det hjelper nå?