onsdag 20. august 2014

Sirkeltenkning

Bilder som dukker opp på Facebook er ikke alltid like morsomme, men noen av dem konkurrerer godt med Latter.

Ikke minst når temaet er religion, eller (for å være forbilledelig presis) antireligion. Dette er blitt en egen sjanger der høydepunkter som følgende bilde dukket opp i sommer.

Dette er helt riktig om man ser bort fra fortellinger om skapelsen, dronningen av Saba eller Paulus, eller bøkene om Esekiel, Jeremia, Ester, Daniel, Nehemja og slikt.

Det er også svært relevant, siden alle vet at dess mindre område noe foregår på, dess dårligere og mindre almengyldige er fortellingene. Det er derfor ingen leser eller lærer noe viktig av Hamsuns Sult eller Dickens London-fortellinger eller Erasmus Montanus eller Et dukkehjem.

Selv om det kan være flere grunner til at det stemmer at ikke så mange leser Joyce's Ulysses.

Likevel er det nok greit å nevne at følgende bilde er noen millioner kvadratalen riktigere:


 Selv om følgende sirkel aldri er feil, når man skal vise hvor noe har funnet sted.

2 kommentarer :

Anonym sa...

Hei! Leser bloggen din regelmessig. Har dessverre ikke realfaglig bakgrunn, og har vært mest interessert i gudsargumenter som handler om opphavet til en objektiv moral, det ondes problem og den slags, enn argumenter av typen fininnstilling og kosmologien.

Nå har det seg slik at jeg snublet over en debatt mellom William Lane Craig og Sean Carroll på den store verdensveven (https://www.youtube.com/watch?v=X0qKZqPy9T8). Jeg greide å følge med i starten, men etter at hjernen hadde foretatt sin andre rotering, måtte jeg bare gi opp. Derfor hadde det vært helt fenomenalt med en slags "kosmologiske argumenter for dummies". Håper at ikke dummies-nivået blir for avansert for meg, man skal som kjent aldri ta ordet aldri i sin munn. (Legger også merke til at enkelte på Craigs eget debattforum mener at det kosmologiske gudsargument nå har flyttet til et småbruk på landet for å nyte sin pensjonisstilværelse, langt fra den intelligente og oppdaterte moderne diskurs.)

Enda fetere ville det jo vært om du kunne blandet inn poenger fra den nevnte debatten og kanskje til og med gitt en grå samfunnsfagdisippel som meg en forståelse av Craig og Carrolls poenger (selv om jeg skjønner at DET kanskje er for mye forlangt:)

Jeg slår av mobilen, setter meg til rette med din blogg oppe, og trykker F5 hvert tiende sekund de neste nervepirrende, neglebitende 72 timene i ydmykt håp om en forbarming.

Bjørn Are sa...

:)

Mulig jeg misforstår, men Craig-Carrol er vel ikke veldig mye innom kosmologiske argumenter? Var ikke den mer om fininnstilling?

Her har du noen linker nederst i dette innlegget om dette med kosmologiske argumenter, hvis det er hva du mener.

Og noen muligens oppklarende kommentarer her.