onsdag 15. januar 2014

Kulturarven som ble borte?

Rett før jul kom nyheten om at NRKs arkiver skal digitaliseres.

Nå er det ikke akkurat første gang det snakkes om dette. Budsjettmidler har vært bevilget i opptil flere regjeringsperioder (som omtalt her i 2001 og her i 2004 og her i 2006 og her i 2008).

En del programmer har da også vært ute i noen år på NRK Gull (eller P1+ som det heter på nyfint).

Men siden det fortsatt gjenstår mye, er listen vedlagt i linken over interessant. Med noen tusen programmer å ta av, er det ikke mulig å liste alt som finnes. Samtidig er det slik at NRK og de fleste andre TV-kanaler har slettet mange av sine 60- og 70-tallsproduksjoner for å gjenbruke videobånd og spare lagerplass.

Det mest kjente tilfellet internasjonalt er BBC-serien Docor Who, selv om mye tyder på at man nylig gjorde et stort funn i mer eller mindre bortgjemte lagre i utlandet, særlig Afrika. Dermed kunne man i oktober slippe på iTunes og DVD 9 episoder av de rundt 100 som mangler. Det ryktes at BBC vil annonsere et "hakeslippende lass" til ved en passende anledning, som i påsken, men det får være en hemmelighet mellom oss.

Imidletid hadde NRK pussig nok ikke tilsvarende avsetning av klassiske programmer utenlands. Det er lite trolig at noe finnes på bortglemte lagere. Kanutten ble ingen slager i Kenya. Falkeklubben gikk dårlig på Fiji-øyene. Serien om trollet Storfot ble ikke vist sør for Lindesnes.

Nå er det kjent at en del er borte og ikke bare fordi vi så ofte får akkurat de samme reprisene av 60-tallsprogrammer. For den ikoniske serien Kanutten (1963-68) med Alf Prøysen og Anne Cath Vestly heter det tørt på Wikipedia at "De tidligste episodene er dessverre slettet" - uten at det er nevnt hvilke som er bevart.Det samme gjelder Erik Byes Vi går om bord som lenge var en fast tradisjon i jula, først på radio, siden på TV.

Men hvor mye av dette finnes bevart? Hva kan vi vente når digitaliseringen er ferdig?

Hva med innspillinger med ulike band fra 60-tallet? Det er kjent at The Nice var i NRK dagen etter konserten på Club 7 (på Kongen) i 1969, men opptaket har vel aldri vært vist.

Hva med Bing og Bringsværds programserie Fantastiske reiser? Med et skummelt innslag på slutten av Dagsrevyen 17. oktober 1970 om en UFO som hadde landet i Slottsparken, skremte første program skremte en halv generasjon inn i fantasy og science fiction og den andre halvparten vekk.

Siden Jon Bing døde i dag er det kanskje på tide å legge ut deres tidligste dramatiseringer av fabelprosa, som om ustillingsdukkene som ble levende etter stengetid.

Når det gjelder miniserier som Den røde pimpernell (1968) er de vist i reprise så sent som i 1987, så det er håp om at noen er tatt vare på. Da er det med uklart med Den sorte tulipan (1964) som kun har vært vist reprise i 1970, mens det lovende nok er nyere datoer for Greven av Monte Cristo (1965, reprise 1986) og Lille Lord Fauntleroy (1966, reprise 1978).

Og så har vi en rekke sportssendinger, fra langrenn til landskamper i fotball, cupfinaler og skøytemesterskap med Knut Bjørnsen og Per Jorsett.

Det hadde vært morsomt å se mer av Norge-Skottland i 1963 enn målene. Kuppern, Maier, Fornæss, Grønvold og de fire S-er fortjener mer enn de vanlige minuttglimtene på autopilot i mimresendinger.

Nå er det sikkert ikke en festlig oppgave for NRK å fortelle hva som mangler. Det kan godt være man har lyst til å bruke tid på annet enn å identifisere hull i arkivene og dele dem med all verden.

Men ikke bare fordi det ikke er en hemmelighet at enkelte av oss har bidratt økonomisk til institusjonen noen tiår, er det altså noen smuler nysgjerrighet etter hva som vil bli digitalisert de nærmeste årene.

Og etter hva som ikke kan, selv om man ville.

6 kommentarer :

Unknown sa...

Du skriver: "Hva med innspillinger med ulike band fra 60-tallet? Det er kjent at The Nice var i NRK dagen etter konserten på Club 7 (på Kongen) i 1969, men opptaket har vel aldri vært vist." Programmet ble vist en gang, og tidlig på 70-tallet var det et program som het "Ønskereprisen". Da hadde vi folkeaksjon for å få det vist, men forgjeves. Men Nice har hatt sendetid på NRK. Produksjonen finnes ennå i arkivet, så vidt meg bekjent.

Bjørn Are sa...

Godt det ble vist!

Bør kunne gjentas, tror mange har glemt det.

Even Hartmann Flood sa...

Måtte bare legge inn en kommentar, selv om det er sent. Hva med de gamle readioteaterne, spesielt tidlig krim som Paul Temple og flere av Cox seriene som fikk nesten samme skjebne? Jeg har hørt at Paul Temple ble slettet for alle visste jo nå hvem morderen er.

Bjørn Are sa...

De mangler 50-tallsepisodene av Temple, men har vel mye av Cox, dels fordi de spilte inn første episode på nytt og dels fordi radioamatører tok opp noen episoder.
http://www.nrk.no/programmer/radio/radioteatret/1.2085349

Bjørn Are sa...

Se også http://no.wikipedia.org/wiki/God_aften,_mitt_navn_er_Cox

Even Hartmann Flood sa...

Jeg skrev "Cox seriene som fikk *nesten* samme skjebne". De ble som du sier, langt på vei reddet, men jeg savner en del på CD.