torsdag 26. april 2012

Mytisk pizza

Som noen kan ha fått med seg raser det en aldri så liten krig på nettet for tiden, mellom (i det ene hjørnet) forskere flest som Bart Ehrman som mener at Jesus har (her er det bare å holde seg fast) ... eksistert og (i det andre hjørnet) en noe blandet gjeng nyateistiske og New Age-orienterte "mytere"som mener at Jesus altså ikke har eksistert, men er funnet på av disse kristne (dere kjenner jo dem).

Selv om Erhman ved noen anledninger har formulert seg på måter som myterne begjærlig har utnyttet til sin fordel, har han etter hvert slått mer enn greit tilbake, som her (svar til tullete påstand fra Murdock/Acharya) og her (svar til bastante påstander fra Richard Carrier).

Etterhvert som flere forskere har oppdaget disse myterne, og at et par av dem faktisk har en relevant akademisk bakgrunn, har det dukket opp noe tyngre og ikke minst hardslående svar.

Ikke minst ser vi at ateistiske forskere på feltet har null til overs for hvordan ateistiske mytere opptrer.

Særlig viser Joseph Hoffman hvor skapet står med den lettere talende tittelen Mythtic Pizza and Cold-cocked Scholars.

Bare å finne fram popcornbollen.

2 kommentarer :

Hans sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bjørn Are sa...

Jeg holder på å lese den og jeg synes Ehrman gjør en god jobb. Utfordringen er at han skriver for et vanlig publikum og dermed dels ikke beveger seg inn på alle RC's spissfindigheter og dels ikke alltid skriver presist nok til å unngå at RC kan finne eller misforstå formuleringer å henge seg opp i.

Hvis det er noen som grumser til vannet her, er det ikke Ehrman.

Ellers finnes mange gode bøker om dette temaet, poenget med Ehrmans er ikke at det er den beste som er skrevet om dette, men at den er skrevet av Ehrman.

Som altså mange nye ateister så langt har omfavnet varmt for hans bøker om bl.a. ulike typer tekstkorrupsjoner i Det nye testamentet.