torsdag 22. mars 2012

Ehrman fem på igjen

Man kan si mye om Bart Ehrman. Normalt pleier han å kunne sine kilder og fakta, men når han skal skrive populært forsvinner mye av dette i oversellende og polemiske soundbites, som i Misquoting Jesus - The Story Behind Who Changed the Bible and Why.

Denne gang handler det om Jesus-myterne, altså gjengen innen New Age og nye ateister som hevder at Jesus ikke har eksistert. Siden vi her møter mer enn ett likhetstrekk med kreasjonister og konspiranoikere er det ihvert fall én ting som bør unngås.

Rett og slett feil i detaljer.

Det vil bli brukt mot deg like mye som trutherne (de som mener at 9/11 helt eller delvis var orkestrert av amerikanske myndigheter) ville gjort om du skulle sagt at flybensin brenner ved høy nok temperatur til å smelte stålbjelkene i Twin tower.

Dermed er Ehrmans i overkant arrogante sloms og plassering av foten i munnen i Huffington post takknemlig bytte for mytenerder som Richard Carrier. Artikkelen er nok det beste som har hendt dem noen gang.

Heldigvis begynner det å komme anmeldelser som tyder på at boka er bedre - her er en rimelig grei, men vi får nå avvente til Did Jesus Exist?: The Historical Argument for Jesus of Nazareth dukker opp i postkassene rundt omkring og myterne selv gyver løs på den med gafler og håp.

Selv om Ehrman nok ikke vil omvende den harde kjernen av mytere, kan han nok medvirke til at konspirasjonsteorien om at Jesus er en ren myte ikke blir like utbredt som om 9/11.

Stay uansett trygd tuned.

2 kommentarer :

andreas Sørensen sa...

Sitat fra Wiki om boken om mytene om Jesus: "Ehrman contends that certain widely-held Christian beliefs, such about the divinity of Jesus, are associated not with the original words of scripture but with these later alterations."

Har du lest boka?

Bjørn Are sa...

Dette er en riktig gjengivelse av Ehrmans synspunkter, ja.

Jeg har kommentert denne boken kritisk ved en rekke anledninger, både i bokform ("Svar Skyldig", side 236) og på norsk radio, Ehrman gjør et nummer av ting som ikke påvirker grunnlaget for hvorfor kristne svært tidlig mente Jesus var Guds sønn.