fredag 9. januar 2009

Realitetsforståelser

Nå som tåregassen er drevet bort, er det godt å se at det store fakkeltoget for fred forløp fredelig.

Men ikke overraskende.

Dermed var det med en viss undring å observere Dagsrevyens reporter som i går kveld spurte en av arrangørene av fakkeltoget om man ville klare å unngå bråk.

Spørsmålet vitner vel mest om manglende realitetsforståelse. Hvem skulle reagere aggressivt overfor en demonstrasjon som så tydelig markerte avstand til Israels krigføring? Det er dessverre ikke mye gangsyn igjen hvis noen skulle tro at Med Israel for Fred eller israelsvenner fra bedehus og norske frimenigheter, ville sende fyrverkeri, tomater og egg, for ikke å si rope nazislagord, mot lovlige fakkeltog.

Til gjengjeld er det gledelig, men ikke overraskende, at pøbelstrekene fordømmes så klart, tydelig og umisforståelig, enten vi snakker om Islamsk råd eller Frp.

Selv om de som står bak ikke har for vane å lytte til slik.

5 kommentarer :

Oddbjørn sa...

Jeg var på Youngstorget og deltok i fakkeltoget i går kveld. Er noe usikker på om du var der. I hvert fall er din beskrivelse noe unyansert. Ja, det ble tatt avstand fra Israels krigføring, men mer enn det. Det ble tatt avstand fra alle voldshandlingene i Midt-Østen, Hamas terror inkludert. Dette var på ingen ensidig demonstrasjon mot noen av partene. Hele poenget med markeringen og fakkeltoget, som ble avviklet med ro og verdighet, var å markere avstand fra all vold og en sterk appell til partene om å gi freden og dialogen en sjanse.

Bjørn Are sa...

Nei, jeg var som du forstår ikke der, og takker for info.

Jeg tror muligens vi snakker forbi hverandre. Mitt poeng var ikke at aksjonen var ensidig, men at den ikke stod i noen fare nettopp fordi man (også) "så tydelig markerte avstand til Israels krigføring" og ikke på noen måte fremstod som symboler på eller forsvarere av Israel, het Med Israel for fred eller Siv Jensen.

Dermed var ingen av faktorene tilstede som syntes å være nødvendige for at noen skal føle seg kallet til å starte voldshandlinger mot fredelige demonstrasjoner i Oslo.

Ellers takk for bra lærebok da jeg tok pedagogikk grunnfag for noen tiår siden!

Oddbjørn sa...

Takk for presiseringen. Jeg misforstod deg, min feil. Takk også for interessant blogg!

Bjørn Are sa...

Mange takk!

Uansett flott at du sier fra. Viktig å være mer tydelig på hva jeg ikke mener..

Anonym sa...

Jeg registrerer at slett ikke alle tar like tydelig avstand fra pøbelstrekene - dessverre:

http://www.dagbladet.no/2009/01/10/nyheter/innenriks/krigen_i_gaza/4319543/

Kveldens "høydepunkt" er nå ellers ryktene om at McDonalds skulle ha planlagt å gi hele lørdagsoverskuddet sitt til Israel. At en slik tåpelig kjede-SMS kan lede til rasering av fire(!) resturanter sier vel egetlig alt om snitt-IQ'en til disse "demonstrantene". *Sukk!*