torsdag 11. desember 2008

Verdens beste TV-serier - sjette plass


Selv om plasseringen kan diskuteres, er det ikke mye tvil om at den godeste Simpson-familien fortjener en plass høyt oppe på listen over de beste TV-seriene.

Grunnen er ikke bare at tegnefilmer alltid er morsomme (det er de forøvrig slett ikke), men også fordi vi her har å gjøre med en opphavsmann og manusforfatter som vet å ta amerikanske, ja ofte menneskelige, fordommer og dårskaper på kornet.

For ikke å si grådighet, tanketomhet og egosentrisitet i sin alminnelighet, enten man er Jørgen hattemaker eller kong Burns.

Og hvor alt slik fører.

Simpsons er i et hele tatt en serie med fokus på konsekvenser. Koblingen av genialt avvæpnende moralisme og amerikansk feel good-isme med tungen vel plassert i kinnet overgår alle andre serier.

Matt Groening er i det hele tatt av de større idémakere i TV-verdenen, enten vi snakker om samtid eller fremtid.

Skulle du likevel synes Simpsons blir for treigt, er det bare å prøve seg på spinn off-serien, ihvertfall tegnemessig, Futurama. Du vil ikke bli skuffet.

Særlig ikke hvis du har noen snev av sans for år 3000, enøyde damer og tvilsomme blekkspruter. For ikke å si en robot som oppfører seg mer som menneske enn mennesker.

Men det skal mye til for å synes at Simpsons er for treigt.

Ikke minst fordi serien på en måte som unngår den sure bismaken av klisjeer også handler om både skjønnhet og sannhet, selv om det kan skorte på godheten (og ikke alle tar det like nøye med sannheten - eller skjønnheten). Uten at noen dermed forledes til å tro at livet handler om å kutte i svingene og strebe etter å bli en kynisk kjeltring.

Det er til og med rom både for kirke og Gud, sånn litt innimellom, og ikke utelukkende på medieverdenens vis.

Selv om den ikke alltid like godeste Homer nok på dette området er mer folk flest enn folk flest. I motsetning til nabo Flanders som forøvrig fortjener en egen TV-serie. Som mange av bipersonene. Dette er kort sagt omtrent som i Dickens.

Nå må det nok innrømmes at serien ikke er like god i alle episodene i alle årene. Det skal litt til å fornye seg, selv i en tegnefilmserie. Men det er et forbløffende mangfold og nivå på serien hele veien. Mye tyder på at det man sparer på sminke, tar man godt igjen på manus.

Som man skjønner er Dekodet tilbake. Enda litt mer enn nesten.

8 kommentarer :

Ingar T. Hauge sa...

Det gleder meg å se at TV-seriene påny får sitt velfortjente fokus. Simpsons er heller ikke feil i denne sammenhengen, selv om plasseringen kan som sagt diskuteres (men den diskusjonen venter vi med til vi ser hvilke serier som kommer foran Simpsons).

Husker hvordan jeg hadde heftige debatter med mine venner om hva som var best av Simpsons og Futurama. Selv er jeg ikke lenger i tvil (særlig når minst to av Simpsons-karakterene må være (in-)direkte inspirert av Fjellhauglærere).

Bjørn Are sa...

Mangt kommer i velfortjent fokus når det nærmer seg jul.

Anonym sa...

Dette gjør meg spent på hvilke serier som tar de aller øverste plassene. Hadde ventet at Simpsons iallfall tok en pallplassering.

I denne forbindelse kan det kanskje - muligens - men ikke så rent lite anstrengt - passe å ta med et av mine favorittsitater av Homer:

-I'm not a religous person. But if you're up there... please save me, Superman!

Helt nydelig. Og god helg!

Bjørn Are sa...

Pallplasering?!

Nei, der hadde den nok et godt stykke igjen. Noe du vil forstå når du ser hvilke som er Der Oppe.

Peter sa...

Ingar T. Hauge skrev:
Særlig når minst to av Simpsons-karakterene må være (in-)direkte inspirert av Fjellhauglærere)

Jeg tror jeg kjenner en som vil være interessert i litt mer, navn for eksempel.

Fruitlover sa...

Hva kan jeg si?

Homer sier det så bra selv: Oh, Jebus.

Simpsons er bra og treffende i sin satire. Men personlig liker jeg Futurama bedre.

Ingar T. Hauge sa...

Peter: Nei, navn tør jeg nok ikke gå ut med. La oss bare si vi har et stk Flanders og et stk Mr.Burns blant Fjellhaug Misjonshøgskoles lærerstab..

Per CJ sa...

Er enig at det er mange spennende bipersoner, og også en imponerende forfatterinnsats (noe som kommer klart frem på kommentarsporene på DVD-utgivelsene, der blant annet skribentene får si sitt). Selv liker jeg mange av parodiene, men så er jeg generelt svak for slikt - f.eks. i de årlige Treehouse of Horror-episodene.

Nå har jeg sett endel ganske nye episoder der det har vært litt nedtur, som du har vært inne på (nesten som om det var nye forfattere, som mer lekte med figurene enn hadde noe forhold til dem), men vi får i grunnen være takknemlig for de bunnsolide sesongene i midten.