fredag 2. november 2007

Kristopher i Hundremeterskogen

Kristopher bykser videre med et nytt forfallsprosjekt i sin verden der horisonten sjelden synes lenger enn hundre meter. Denne gangen handler det som godt markedsført av TV2 om sjelen og empirisk testing av de syv dødssyndene. Spørsmålet er ikke mindre enn om kristendommen vil overleve høsten.

Svaret er at den vil det, selv med to hender på ryggen. Men det er likevel ikke rent lite som foregår på skjermen. Vi siterer fra Nettavisen:
Religionskritikk
- Jeg tror likevel at en del av reaksjonene vil legge seg etter at programmet har kommet på lufta. Det er ofte slik at man tror ting er verre enn det i virkeligheten er, sier han videre. Blant tingene vi får se i serien er at Schau blir slikket rundt skrittet av en mann i programmet om utukt.
TV 2 har sett alle episodene og står inne for alt som sendes.
- Vi har ikke sensurert noe av innholdet i programmet. Enkelte vil nok oppfatte programmet som litt på grensen, men dette er godt innenfor det som TV 2 kan vise. Det er også viktig å minne om at «De syv dødssyndene» også kan forståes som et innlegg i den religionskritiske debatten, sier Alex Iversen.
Dermed er det nok greit å ta et forsiktig steg bakover neste gang noen sier de skal bedrive religionskritikk.

Mens seerstormer og underskriftsaksjoner runger og raser, for ikke å si rir over verden med basuner og beksøm, aner seerne og underskriverne lite hva som skjer i kulissene. For Kristopher planlegger en oppfølgingsserie. Han skal gjøre noe som ingen har prøvd før ham.

Vi siterer fra et internt TV2-skriv som noen hadde lagt igjen i Jon Arne Riises bil i bytte mot en lønnslipp:
Dødssyndene er egentlig ganske kjedelig og tradisjonell TV, selv om vi igjen har lykkes med å dra seerne etter nesen. Det er ingen mangel på dem verken i Hotel Cæsar, Tour de France eller God kveld, Norge. Vi klarer også greit å teste dem ut selv, enten det er snakk om latskap, grådighet, begjær eller vrede. I tanker ord og gjerninger, som det heter seg blant de som raser.

Men det er ett felt som sprenger grensene selv for Kristopher Schau.
Vi venter dermed i beven på den banebrytende nye serien om kardinaldydene. Ryktene går om skjellsettende og sjelsvrengende scener.

Det er bare å starte underskriftsaksjoner, for ikke å si spikre pute i taket og holde seg for øynene, når Kristopher skal prøve ut klokskap og måtehold.

13 kommentarer :

Arnfinn Pettersen sa...

Har ikke sett. Kommer ikke til å se. Og det hele fremstår kun som dørgende kjedelig. Men det er festlig å se min gamle venn Alex nedverdige seg selv.

Martinbg sa...

Muligens en viss forskjell på religionskritikk og demonstrativ synding...

For en mindre usubtil analyse av dødssynder og kardinaldyder, har jeg et par linker:

http://bp2.blogger.com/_FBXGhy-QmVw/Rb6e4f_dxdI/AAAAAAAAAaU/UH-5eVEK6C4/s1600-h/card634.JPG

og

http://bp2.blogger.com/_FBXGhy-QmVw/ReLenRUFn-I/AAAAAAAAAk0/idk1CxTCwIE/s1600-h/card695.JPG

Bjørn Are sa...

Passende usubtilt, ja.

Men absolutt treffende analyse. Tilhører erkjennelsene som er viktige for å forstå livet.

Bjørn Are sa...

For å si det subtilt, eller i det minste pretensiøst.

Bjørn Are sa...

Sent en fredagskveld.

Bjørn Are sa...

Der man etterhvert kun snakker i enkeltsetninger.

Peter sa...

Du tror meg kanskje ikke når jeg sier at jeg ikke har sett Schau dødssynde. Men jeg har oppdaget at programmene inneholder mer enn at Kristopher gjør gærne ting.

Det er en historisk del i programmet som handler om hvordan de sju dødssyndene har vært viktige for hvordan kirka har blitt den maktfaktoren den er i dag. I følge adressa.no. Da ender det vel med at du må se likevel?

Bjørn Are sa...

Jeg så faktisk ved et tilfelle på de siste 10 minuttene i går og likte det. Et herlig oppgjør med deler av Bærums festefiff.

Anonym sa...

Kommentatoren i Vårt Land karakteriserte "Dødssyndende" som et moralistisk prosjekt. Etter å ha sett første og andre program, er jeg tilbøyelig til å være enig et stykke på vei.

Jeg synes nok programmene er litt rotete, og litt for preget av at programskaperne IKKE har "drept sine darlings", SAMTIDIG synes jeg at de, særlig sist gang, klarer å sette vår hedonistiske samtid, og vårt ekstreme forbruksmønster i et visst relieff. (Og da er det ingen grunn til å bli særlig stolt over å være nordmann anno 2007...)

Jeg synes det er ekkelt-morsomt på mange vis, og ler min latter iblandet litt skrekk feks når Schau skal bli en pølse eller lever det grusomt øggly Elvis-fråtse-livet, men jeg vet ikke helt hvor BRA jeg synes programmet er ...

Litt delt her altså.

Men jeg synes folk som dere burde se på. Litt døvt å innta holdningen til herr Pettersen.

Bjørn Are sa...

Jeg heller nok også etterhvert mer i retning av at dette, eller i det minste deler av det, kan nærme seg et severdig program. Jeg var stor fan av Team Antonsen (var i Spektrum og så showet), selv om det ikke var KS som appellerte mest.

Boikottlinja er uansett tøv og tant. Hvis det jeg så i går er noenlunde representativt, er min klare oppfatning at kristne heller burde gå i bresjen for få flere til å se og annonsere.

Arnfinn Pettersen sa...

Petrea: Min fraværende titting på programmet, er kun et utslag av at jeg aldri har ledd av Schau og hans likesinnede. Noensinne. Etter flere forsøk har jeg kommet frem til at jeg bare ikke synes de er morsomme. Men de må gjerne lage TV for min del.

Hvis samfunnskritikken koker ned til at vi er hedonistiske og at forbrukssamfunnet er uetisk, har jeg konkludert med det for lenge siden. Jeg trenger ikke å bli fortalt det på ny.

Bjørn Are sa...

Jeg har også til gode å lære noe nytt av Kristopher, hvis vi ser noe lenger enn dramatisering av sanger på hollandsk.

Saken er imidlertid ikke så mye hva jeg personlig kan lære om forbrukerssamfunnets farer, feller og fristelser, men hva vi kan ende med å diskutere med sammenbitte tenner og himlende øyne fordi Herr Skog i sin uendelige visdom fikk det på dagsorden .

Godt hjulpet av Sæle.

Anonym sa...

Herr Pettersen: Jeg mente vel ikke akkurat at du i din visdom skulle komme til å lære noe du ikke i utgangspunktet visste.

Men det ser ut som om det er jobben din å holde deg oppdatert på slike ting.