torsdag 23. august 2007

Verdens beste tegneserier?

Det er ikke utelukkende fordi det er morsomt å lage lister, at vi indirekte følger opp første innlegg med å trekke frem de ti beste tegneseriene - ever.

For mange betyr tegneserier Dilbert eller Pondus. Denne type filosofiske vitseserier har selvsagt en viktig plass blant et utall av ulike typer serier. Samtidig har de dessverre blitt ensbetydende med hva tegnserier egentlig er, eller fokuserer på. Dermed er ingen slike kommet med på listen denne gangen.

I stedet for å se på tegneserier som fungerer som stand up, skal vi se på dem som minner om TV-serier. Noen har da også inspirert både filmer og TV-serier. Og vi tar dem kronologisk.
  1. "Terry and the pirates" av Milton Caniff. Denne serien som gikk i amerikanske aviser fra 1934 til 1946 (vi tar ikke med fortsettelsen laget av en annen tegner), var banebrytende både med sin etterhvert svært så realistiske fortellerstil og sine utnyttelse av seriemediet. Serien gikk både som dags- og søndagsstriper. Her møter vi fatale kvinner, fremmelige unggutter og krigsherrer som ikke står tilbake for noen i dagens Afghanistan. Etterhvert vikles vi inn i Japans okkupasjon av Kina mot slutten av 30-tallet. Og andre verdenskrig for alvor. Det er bare å spenne fast setebeltene.

  2. "Prins Valiant" av Hal Foster var i likhet med Terry en serie beregnet på aviser. Den gikk kun som søndagsstriper, men - for å si det fargeløst - hvilke striper! Selv om det er de første par tiårene som er de beste, er hele perioden fra 1937 til Foster ga seg i 1980 minneverdig. Her er det mer enn nok av heroiske helter, kvinner og kvasimiddelalder, Arthur-myter, indianere og vikinger til å dekke de fleste behov.
  3. "Gullhjelmen" av Carl Barks. Nærmere presentasjon unødvendig (egentlig hører hele Barks sin produksjon hjemme på listen, men vi nøyer oss i denne omgang med ett av mange høydepunkter).
  4. "Corto Maltese" av Hugo Pratt. Nærmere presentasjon er i grunnen nødvendig, men i første omgang henvises til denne som også har en link til en langt mer inngående presentasjon. Magisk realisme er bare fornavnet.
  5. Asterix av Goscinny og Uderzo. Den kjenner du. Seriene nevnt over er fullt på høyden, selv om de er ganske forskjellige i stil og innhold.
De 5 neste på listen kommer en av de nærmeste dagene. Det er bare å benke seg foran PC'en.

3 kommentarer :

Anonym sa...

Kjøpte første bind av Terry and the Pirates og har kost meg med det i det siste. Nå venter jeg spent på neste bind.

Anonym sa...

Glemte å si at det var pga denne anbefalingen at jeg kjøpte boka.

Bjørn Are sa...

Gøy å høre!

Neste bind er enda bedre. Som også det etter det.

Men det fjerde og siste (hvis jeg har tellet rett) er nok det aller beste.