søndag 8. juni 2014

Skepsis og stråmannsdebatt

Det er verdifullt å møte innvendinger til noe man har tenkt eller skrevet, siden det er mulig å lære noe nytt.

Erfaringen min er likevel at det er langt mellom gullkornene, som i den uendelige Verdidebatt-debatten i fjor eller i enkelte anmeldelser av Svar på tiltale.

Så hadde jeg tenkt at det ikke kunne bli verre, men der tenkte jeg altså feil og lærte noe.

Dette handler mer bestemt om serien "kritiske kommentarer" som starter her på en ateistisk blogg, om Eksisterer Gud?

Det er uvant å se noen gjøre så mye arbeid med å kritisere en bok som man legger så lite arbeid i å gjengi. I stedet for å vise hva boken faktisk sier, baseres mye av kritikken på bloggerens egne tanker om og tro på hva «De kristne tror» i alminnelighet.

Om ikke annet gir den kategorien stråmanndebatter et ansikt.

Ved siden av å bekrefte at ikke alle (eller så mange) er blitt eller fortsetter å være ateister ut fra nøye vurderinger av reelle argumenter. Selv om det nok ikke bare ateister som kan være der.

Det er en underlig opplevelse når noen avviser det jeg står for med den begrunnelse at de ikke kan godta noe jeg ikke står for. Den blir ikke mindre underlig når den fremføres av en som hevder han har som ideal å argumentere ut fra funn og fakta - og ikke fra tro.

Ellers går debatten om boken i Skepsis-forumet, ikke på bloggen jeg lenket til.

Det er bare å melde seg på, men flott om du viser at du har lest mer av boken enn innholdsfortegnelsen.

3 kommentarer :

Tommy sa...

Må være gøy å lese en diskusjon om boka der folk faktisk ikke har lest boka. Jobber meg igjennom boka nå og er akkurat ferdig med religiøse erfaringer. Ser at dere svarer på akkurat det de lurer på i boka som for eksempel andre religioners religiøse erfaringer. Er selvfølgelig enklere(og billigere) og bare slenge ut kommentarer og motargumenter uten å ha hørt argumentene fra det motsatte synet.

Bjørn Are sa...

Flott at du leser boka, Tommy, alltid spennende når noen gjør det.

Ellers er det en rar debatt å følge med på, ja, når ting vi har svart på blir etterlyst besvart i kommentarene...

Han skriver til og med i seneste kommentar at det ville vært enklere for oss om han hadde vært mer konkret med våre argumenter. Mens det altså i realiteten er mye enklere for ham selv bare å finne på argumenter enn å svare på våre.

Peter sa...

Dersom noen planlegger å kåre sommerens mageplask, har vi vel her en mulig kandidat.