torsdag 9. august 2012

Sensasjon: Ikke alle partiledere er historikere

Det viser seg at det ikke bare er Dronningen som ikke er historiker, heller ikke Venstres Trine Skei Grande tilhører denne profesjonen.

Vi ser dette når hun på Sommer i P2 (ca. 8 minutter inn i programmet her) gir nytt liv til myten om at man under hekseprosessene i ... middelalderen utryddet enorme mengder med katter. Noe som forsterket dramatisk svartedauden i 1349 siden det ikke var flere katter igjen til å spise rottene som spredte sykdommen.
I middelalderen så hadde katten vel sin dårligste periode, for dem som fant opp heksefordrivelsen og skulle ta bort alt det onde som djevelens verk var, fant ut at katten skulle med i samme runde. Og hekseforfølgelsene var grusom, men følgene av det at katten ble forfulgt var enda mer grusom.
Som vi har skrevet om her er altså ikke alle detaljer riktige.

Hekseprosessene fant kort sagt sted mange hundre år etter svartedauden og middelalderen, og katter ble verken sett på som djevelens verk eller drept i enorme mengde i middelalderen.

Saken blir ikke bedre historie av at rottene muligens kan frikjennes, eller dømmes mildere, for sin rolle som sykdomsspredere.

Nå betyr ikke dette at man bør slutte å stemme Venstre om man skulle ha lyst til det. Myter om middelalderen synes rimelig jevnt fordelt mellom de politiske partiene, enten vi snakker FrP eller Ap.

Omtrent like jevnt som syndefallet.

5 kommentarer :

Stian Nordskog sa...

Nei, hun er ikke historiker, men skal man stole på wikipedia så har hun studert historie grunnfag... Fin post.

Bjørn Are sa...

Takk skal du ha.

Nei, tydeligvis gjør ikke grunnfag noen til historikere:-)

Ingar T. Hauge sa...

Tydeligvis noen år siden det grunnfaget. *facepalm*

Martin G sa...

I Ekko i dag (27/8) opplyser en professor ved univ i Ås at katter ble brent sammen med eierne sine på heksebål i middelalderen...

Bjørn Are sa...

I milliontall, da eller?

Godt det ikke skjedde før svartedauden, i hvert fall...