onsdag 12. oktober 2011

Sensasjon: Hitler - ingen praktiserende katolikk

Siden det fortsatt er enkelte som hevder at Hitler var praktiserende katolikk, har jeg skrevet om temaet på Verdidebatt uten at jeg mistenker mange for å bli veldig overrasket over konklusjonen.

Men det kan jo bli interessant å se hvilke bokser det kan åpne, basert på tidligere erfaringer i forumet.

7 kommentarer :

Svein sa...

Min erfaring som leser av verdidebatt er at alt er mulig der.

Anonym sa...

Hey Are Bjørn

Interressant artikel. Der findes en del autentisk materiale om kristendom og nazisme i forbindelse med Nurnberg retssagene. Hvor det klart fremgår at nazistene forfulgte de kristne kirker i Tyskland.

Leg merke til blant andet Bormanns ordre af 6. juni 1941.

http://www.nizkor.org/hweb/imt/nca/nca-02/nca-02-16-responsibility-17-01-02.html

Kari J

Bjarte sa...

Anonym: Det er heller ikke vanskelig å finne stikk motsatte tendenser. Vær obs på kirsebærplukking.

Fra det tyske riksarkivet er det blant annet følgende å finne i deres sensurprogram:

c) Alle Schriften, welche die christliche Religion und ihre Einrichtungen, den Gottesglauben und andere einem gesunden Volksempfinden heiligen Dinge verhöhnen, verumglimpfen oder verächtlich machen.

(All writings that ridicule, belittle or besmirch the Christian religion and its institution, faith in God, or other things that are holy to the healthy sentiments of the Volk.)

(Utdrag fra Stadtbibliothek Koblenz, 1993; pp. 5-7)

http://www.library.arizona.edu/exhibits/burnedbooks/documents.htm

Religionskritiske bøker er også nettopp å finne i deres svarteliste.

Hvis det er riktig at de samtidig forfulgte kristne kirker i Tyskland, så er det beste man kan si om deres religiøse anliggende det at den var temmelig schizofren.

Bjarte sa...

Ble adressen til kilde kuttet?

library.arizona.edu/ (et linjeskift) exhibits/burnedbooks/documents.htm

Bjørn Are sa...

Bjarte:

Ved et sammentreff krysset tydeligvis det du skrev her noe jeg skrev litt tidligere i går/natt på Verdidebatt.

Saken er ikke at nazistene var så schizofrene (selv om de sikkert var det også, sammen med mangt annet man kan si om dem), men at de var utspekulerte og det sånn noenlunde med tysk grundighet.

Dette fremgår av bl.a. i Nürnbergdokumentene som jeg altså omtaler på Verdidebatt her, og som mer konkret finnes på denne linken.

Dokumentet er en vurdering av nazistenes planer overfor kristne kirker. Når det gjelder bakgrunnen for en tilsynelatende positiv holdning, særlig tidlig på 30-tallet, kan f.eks. henvises til side 7 og 8. Man ønsket å drive en svært pragmatisk politikk og innynde seg en stund hos etablerte institusjoner for så å vente på anledninger og unnskyldninger til bråk, forbud, fengslinger og ulike typer represalier som kunne sikre at disse institusjonene ble lagt ned eller omformet i pakt med Tusenårsrikets mål.

Det anbefales imidlertid å lese et godt stykke videre, ikke minst det mer metodiske "problem of proof" fra side 9 og utover.

Denne type strategier er i tråd med Hitlers bordtaler der han f.eks. sier at det ikke er "opportune to hurl ourselves now into a struggle with the Churches. The best thing is to let Christianity die a natural death. A slow death has something comforting about it. The dogma of Christianity gets worn away before the advances if science. Religion will have to make more and more concessions. Gradually the myths crumble. All that's left is to prove that in nature there is no frontier between the organic and the inorganic."

Hitler sier også at "But there will never be any possibility of National Socialism's setting out to ape religion by establishing a form of worship. Its one ambition must be scientifically to construct a doctrine that is nothing more than a homage to reason."

Det finnes enda mer slik som alt i alt minner mye mer om nye ateister enn om paven, uten at jeg derved kaller ham en ateist.

Bjarte sa...

Takk for info! Interessant lesning. I utgangspunktet er jeg ikke sånn forferdelig overrasket, for jeg må jo si at det er lite jeg vet om dette fra før. Men det er jo interessant informasjon, for det lille jeg hadde fått med meg rundt dette gikk altså kun på dette offisielle sensurprogrammet mot bøker med ateistisk innhold. Men da er jeg mer oppdatert:)

Jeg følger forresten opp og sjekker svar her, selv om jeg er litt treg iblant. Vil nødig skape et inntrykk av at jeg bare hamrer ned noe fort og gæli og løper ;)

Bjørn Are sa...

Det går bra;-)

Har vært litt sporadisk fra min side de seneste ukene også, men kommer sterkere tilbake i denne uka, hvis alt går sånn noenlunde etter planen.