fredag 12. april 2013

Illustrert Vitenskap Historie sier noe riktig

Det er ikke vanskelig å gjøre seg noen utgravningsskjeer morsom på Illustrert Vitenskap Histories bekostning.

Det betyr ikke at denne type blader er like dårlige som før når det kommer til mangfoldet av myter som er gjennomgått i Da jorden ble flat og her på Dekodet ved både den ene og den andre og den tredje anledning, for å nevne noen.

Det hender tvert i mot stadig oftere at de avliver myter.

Mens jeg altså for noen år siden ble imøtegått av redaksjoner når jeg påpekte det elementære faktum at man i middelalderen ikke trodde at jorden var flat, imøtegår nå redaksjoner myten om det motsatte.

Det er ingen festbrems at de nærmest bruker mine ord ved flere anledninger.
(Trykk her for å se resten)
Som når det i 7/2013 svares at det er en
utbredt myte at Columbus beviste at jorden er rund. Men faktisk hadde middelalderens europeere visst i mange hundre år at det er slik det er fatt.
Ja, rett og slett i nærmere to tusen år, også før Eratostenes slik det nevnes i svaret beregnet "jordens omkrets med forbløffende nøyaktighet".

Og det er noe enda mer kjent med ordene når det sies at
Det fins for eksempel ingen kjente kilder fra middelalderen som påstår at jorden er flat.
Heldigvis forholder altså bladet seg til kildene i hvert fall for noen saker. I motsetning til hva som gjelder for påstanden om hvem som ødela biblioteket i Aleksandria, slik vi tok opp i går.

Da kan vi glatte litt over at de bommer på når Washington Irving introduserte myten for alvor (det var i 1828 og ikke 1823).

Saken blir ikke dårligere av at det fremheves at det var Kirken som hadde rett.
I virkeligheten handler Columbus' strid med kirken om avstanden til India. Kirkens folk tvilte på Columbus' beregninger, og mente at avstanden var mye større.
Det viste seg at kirken hadde rett, for i stedet for å ende i India kom Columbus "bare" til Amerika.
Så får vi heller vente på artikkelen om at grunnen til at Kirken hadde rett, var at de holdt seg til Eratostenes og altså som alltid til etablert vitenskap.

1 kommentar :

Henrik sa...

Wow, dette er jo rett og slett historisk... Så gjenstår det å se om de som skriver artiklene for bladet leser dette svaret, da. Kan jo bli litt lavere underholdningsverdi i bladet, i så fall, hvis vi ikke lenger skal få kose oss med overskrifter som "Mercator gjorde jorden flat - igjen" (for noen måneder siden) o.l.