Sikkert som del av en kløktig strategi for å stimulere til strengt vitenskapsbaserte meninger og en ivrig etterprøvende ånd. Altså bare et tidsspørsmål før hundretusener av Dawkins' sympatisører avslører bildet og blogger/tweeter/facer om det.
For det er jo unødvendig å nevne at det britiske Easter selvsagt ikke har noe som helst å gjøre med den babylonske Ishtar.
Selv om det høres likt ut om man uttaler begge deler litt snøvlete.
Men det hender altså at forskning er basert på mer enn hva man tenker eller sier over promillegrensen. Noen ganger skotter man rett og slett også i retning av det som på fagspråket kalles for kilder.
For det hadde jo tatt seg ut at denne berømte gruppen nye ateister svelger ultraprotestantisk propaganda med krok, søkke og snøre, i likhet med modernitetens mytemarkere på 1800-tallet, slik vi berørte tidligere i påsken.
Heldigvis finnes det rasjonalister som er rasjonelle. Og blant mye har fått med seg at dette med egg og harer ikke er nevnt i Eostre-tradisjonen (som altså uansett ikke er er variant av Ishtar eller Astarte).
Men skulle noen ha lyst til å feire påske i Ishtars ånd, er det bare å følge forelegget omtalt i Scientific American. Som altså handler mer om sex og makt enn "fruktbarhet".
Ishtar was the goddess of love and war and sex, as well as protection, fate, childbirth, marriage, and storms - there’s some fertility in there, but as with Aphrodite, there is also an element of power. Her cult practiced sacred prostitution, where women waited at a temple and had sex with a stranger in exchange for a divine blessing (and money to feed hungry children or pay a debt).
Ishtar’s symbols were the the lion, the morning star, and eight or sixteen pointed stars—again, symbols of power.Med andre ord er nok Ishtar ikke av dem som vil få flest støtteplakater i neste 8. marstog.
Selv om det garantert kommer dess flere på Face neste påske.
3 kommentarer :
Eg seier som Martin Ljung:
Eeesteeer!
Esterisk tenkning på sitt beste!
Oj. Jeg la merke til at innlegget her var postet 1. april, og tenkte at det nok kunne forklare det hele. Men ser jo også at bloggen du linker til er noen dager eldre. Er det slik at 1. april faller på ulik dato i ulike land, tro?
Ellers synes jeg det er vanskelig å tro på at noen virkelig tror på dette. Lettere å tro på oppstandelsen, egentlig. Dette er jo bare absurd.
Legg inn en kommentar