Siden jeg nå har gjort eksperimentet å legge ut en artikkel i form av syv bloggposter, kan jo løpet fullføres med å liste hver av delene:
Del 1 - Lidelse og logikk
Del 2 - Filosofisk fokus
Del 3 - Mål og mening
Del 4 - Vilje og signifikans
Del 5 - Usannsynlig vondt?
Del 6 - Berettigelser og grunner
Del 7 - Tanker og teodicéer
Det er også noe å finne i diskusjonen som har pågått i kommentarene til posten om Tid og tvang.
The Lesson Scientists Never Learn
for 6 timer siden
4 kommentarer :
TIL info: R. Dawkins avlegger Norge et besøk. Stort intervju i Morgenbladet....
Så det ja, greit intervju selv om jeg stadig stusser over at han ikke konfronteres mer direkte med feil og misforståelser i The God Delusion, når den boka og hans religionskritikk først er tema.
Det hadde da vært spennende journalistikk?
I stedet får han altså fortsette å fremstå som om han har greie på temaet.
Jeg er enig med det du skriver om at lidelse ikke kan brukes som argument, nettopp fordi du da også må bevise hvorfor det er umulig at det eksisterer en god og allmektig Gud som tillater lidelse. Det blir for enkelt å formulere det slik Arnulf Øverland gjorde, selv om det kanskje høres overbevisende ut sånn med én gang.
Jeg er også enig i at det egentlig er meningsløst å snakke om sannsynligheter, siden man ikke akkurat kan tallfeste det.
Jeg har to uløste problemer. Det ene (og det største for meg) er: Hvilke grunner har jeg til å tro på Gud?
Det andre problemet: Selv om jeg så skal ta det for gitt at Gud eksisterer, hva skal jeg legge til grunn for å avgjøre hvilken Gud det er som eksisterer?
Du skriver veldig bra og klart, men jeg kan vel neppe forvente at du skal skrive svar på alle spørsmål. Derfor lurer jeg på om du har noen bokanbefalinger?
Anonym:
Store spørsmål og som du er inne på ikke enkelt å svare på i en kort kommentar .
Når det gjelder spørsmålet om hvilken Gud, har jeg nylig tatt opp det, 4. oktober under overskriften "Gud eller gudene?".
Når det gjelder "Hvilke grunner har jeg til å tro på Gud?" har jeg belyst det - mest prinsipielt - i et par korte artikler som det er lenket til i høyremargen under "Dette lurer du på", men jeg vil vel - litt avhengig av hvor du kommer fra og hvor god du er i engelsk anbefale "Thinking About God: First Steps in Philosophy" av Gregory E. Ganssle.
Hvis du lener deg i retning av det som kalles for nye ateister, kan jeg anbefale hans rolige "A Reasonable God: Engaging the New Face of Atheism" eller den noe friskere og offensive "Sceptic's Guide to Atheism" av Peter S. Williams.
Begge de to sistnevnte er uansett lærerike og tankevekkende, selv om man selvsagt aldri er enig i alt.
Går alt etter planen kommer det ut en bok fra min side om temaet neste år (et samarbeidsprosjekt med Atle Ottesen Søvik).
Legg inn en kommentar