torsdag 31. oktober 2013

Avskaff julen!

Siden dagen i dag er dagen i dag, legges inn i gresskaret et leserinnlegg  motstrøms-Davidsen, den store predikanten, hadde i Vårt Land i 2002.

Litt uklart hva noen lærte av denne tordentalen, bortsett fra ikke å skrive som Kåre Willoch snakker.

Avskaff julen!

Innlegget ”Stopp Halloweenfeiringen” 5. november gir grunnlag for ettertanke. Ikke fordi denne type ”høytid” utfordrer enkelte foreldre, men rett og slett fordi innlegget føyer seg inn i en uheldig tradisjon. Det er dessverre ikke til å komme fra at kristne stadig markerer seg i debatt ved å peke på hva man er i mot. Og massemedias refleksreaksjon er å kjøre dette videre med store overskrifter.

I sak etter sak gir vi drahjelp til å vise at kristne egentlig er bekymrede, negative og intolerante. Og mange ganger også opptatt like mye av å ta person som sak. Resultatet er at kjernen i kristen tro overdøves av støyen fra hva kristne er i mot, og fra hvordan motstanden formidles. Kristne har i rettferdig harme, men kanskje ikke med tilsvarende visdom, tydd til blasfemiparagrafen i møte med alt fra Øverlands antikristne foredrag, via Monty Pythons Life of Brian til Jesu Kristi siste fristelse.

Det er blitt barnelærdom for journalister at kristne først og fremst er imot.

Kanskje vi derfor bør begynne å tenke oss om, og ha tro nok til andre løsninger? For utfordringen er å vise positivt og trosstyrkende hva Jesus og kristen tro egentlig er. Og da kreves nok mer spennende vinklinger og noen flere doser humor og selvironi enn vår forutsigbare motstand, selv om den kan være morsom nok å lese om for enkelte.

Da stormen rundt Life of Brian raste, fikk jeg en side i en studentavis til å vise hvordan vi kan vite at Jesus ikke var Brian, men den Bibelen beskriver. Grunnen kan ha vært at jeg sa meg uenig i at kristne måtte ta avstand fra filmen. Resultatet var den lengste og mest positive beskrivelse av Jesus og kristen tro i den avisen noen gang.

Det interessante spørsmålet er dermed hvordan vi kan bruke selv en førkristen feiring [som dette nok ikke er, men hva visste jeg i 2002?] som Halloween til å formidle noe positivt. Er det mulig å vise at vi kan ha et spennende budskap, som det "sannelig hadde vært interessant å høre mer om"?

Hjemme hos oss feirer altså barna Halloween. Jeg støtter dem og forteller at dette er en viktig dag fordi det viser oss alt det Jesus er sterkere enn. Disse lekemonstrene og skrømtene symboliserer nettopp det farlige som kan foregå. Dette er dermed en kveld der vi på en ekstra sterk måte kan minne hverandre på hvorfor vi trenger Jesus.

Og "trick or treat" viser den totale forskjellen på evangeliet og andre religioner. Mens monstrene krever bestikkelse og offer for å blidgjøres (som deres slektning fjøsnissen), er evangeliet helt gratis.

For Gud elsker oss så høyt at han ga. Det er denne helt unike og enestående positive Gud som vi er kalt til å formidle.

Det hører for øvrig med at Halloween-feiringen støttes for eksempel av flere artikler på det kjente tidsskriftet Christianity Todays websider. Men så er da også dette en lang og rik tradisjon i USA, selv om man også der har noen bekymrede foreldre.

Det er vel ellers selvsagt at jeg ikke støtter det kommersielle rundt dette. Og klok av skade er det i år også sørget for at ingen av barna har kastet en eneste tomat.

Til mer ettertanke: Er man først opptatt av å unngå bevisstløs kommersialisering og utskeielser, overrasker det om julen går fri. Herjingene er her større og verre enn de noen gang kommer til å bli ved Halloween. Koblingen av julegater og julebord alt fra november gir så store skader på lommebok, legeme og sjel, for ikke å si barna som måtte være våkne når foreldrene kommer hjem, eller kommer i skade for å være det på morgenen etter, at jeg bare venter på en underskriftskampanje for å avskaffe julen.

Jeg kommer likevel til å vinkle julen positivt også i år. Jeg har til og med planer om bevisst å bruke den til å peke på evangeliet.

3 kommentarer :

Spilling sa...

Fantastisk reflektert som alltid :) Glad du er med i den offentlige debatt! Etter litt googling fant jeg også frem til innlegget ditt om Life Of Brian (via Kulturvinduet). Kanskje en lenke der også kunne være lurt!

Bjørn Are sa...

Mange takk, da har jeg lagt inn link.

Susanne Akerø-Kleven sa...

Kunne ikke sagt meg mer enig! Veldig bra skrevet :) Her feirer vi en hyggelig variant av Haloween, i hvert fall mens de er små, også gjør vi det skumlere om barna vil etterhvert. I år skar vi ut gresskar sammen, lagde gresskarsuppe, inviterte venner til en hjemme-feiring, og har for første gang gått knask eller knep, med to kjempestolte jenter :)