tirsdag 14. april 2009

Zeigeist - Mer enn dårlig tidsånde?

Kjettersk Kjeller i april, nærmere bestemt neste onsdag, 22. april kl. 19, handler om konspirasjonsklassikeren Zeitgeist som toppet opptil flere nedlastingslister i 2008.

Vi siterer fra selveste arrangementskomitéen.
Konspirasjonsteorier er i skuddet. Man kan knapt bevege seg ut på verdensveven uten å støte på den ene oppsiktsvekkende påstanden etter den andre.

- Var Jesus egentlig en hedensk guddom?

- Var det Bush-administrasjonen som sto bak ødeleggelsen av World Trade Center?

- Forsøker mektige og hemmelige krefter å legge verden under seg?

En masse av disse spekulasjonene samles i filmen Zeitgeist, en dokumentarfilm som en stund lå på toppen av nedlastninger fra Google Video. Zeitgeist har til og med avfødt en hel bevegelse (The Zeigeist Movement), noe som er litt pussig når man tenker over hvor ulidelig kjedelig filmen er.

Men Zeitgeist skal få lov til å fungere som en knagg for denne kvelden, siden den leverer et så representativt utvalg av vår tids mest moteriktige konspirasjonsteorier. Og for at vi kjellermenneskene og våre gjester skal slippe å lide oss gjennom langdryge dokumentarfilmer og tøvete bøker, har vi bedt selveste Bjørn Are Davidsen om å gjøre jobben for oss.
Selveste samme kan dermed bare varmt anbefale dette. Mulig han også får tid til å forberede seg.

Det blir som vanlig musikk før og etter foredraget som finner sted på M3 i Maridalsveien 3. Inngangsbillet er konspiratorisk nok satt til 70 kroner, og for å bli blant de innvidde må du være fylt 18 år.

12 kommentarer :

svein sa...

Gratulerer, O Selveste!
Min yndlingskonspirasjonsteori er at det finnes en gruppe som pønsker og sender ut alle disse konspirasjonsteoriene for å holde oss opptatt med ufarlige ting mens de i all hemmelighet kjøper opp alt gullet og avtaler priser seg i mellom og fikser patenter på medisiner og såkorn og inngår nye våpenavtaler og later som de diskuterer rasisme i Durban II og skriver nye uttalelser til både paven og Obama og Osama og Dalai Lama og støtter de somaliske sjørøverne og tørken i Sahara og drivhuseffekten og italienske jordskjelv og det derre svarte-hull-eksperimentet og alt som kan fylle nyhetssendingene og holde snusende reportere på ufarlige villspor.

Kjetil sa...

Dette skulle jeg gjerne ha fått med meg, herr Davidsen. Men det måtte jo legges på min faste fotballdag. For ordens skyld: Jeg spiller ball med egne føtter. Det er ikke snakk om spectator sport. Dermed blir det også noe mer forpliktende.

Peter sa...

He he, ja dette blir nok bra.

Jeg googler og ser at det også i år ble feiret Zeitgeist Day den 15. mars. Så da lurer jeg på om det er spesielle ritualer som kan knyttes til dagen.

Eller for å si det med Skepsis: Har de et myteunivers som fungerer som forankringer for rituelle skikker, sosiale institusjoner og moral. Eller er de stort sett bare imot en hel del.

Peter sa...

ZDAY - som det visst heter internt - THE GOAL:

"To trigger an unprecedented global awareness of a new possibility for humanity."

Javel.

Er dette først og fremst konspirasjonsgærninger.

Eller følger de kynisk oppskriften "fortell-folk-at-det-aldri-aldri-har-vært-så-fært-som-nå-fortsett-så-med-å-forkynne-ditt-budskap-som-bringer-penger-i-kassen".

Eller vil du si det er noe annet.

Eller må vi vente til onsdagen i neste uke.

Martin G sa...

Det som er så fint er at jeg en sjelden gang er i Oslo, og denne gangen nettopp i neste uke. Og har funnet ut hvor Maridalsveien er!

Ordbekreftelsen er "slamisa". Betyr det at jeg bør begynne snikislamisaring?

Bjørn Are sa...

Svein: Den selveste takker!

Kjetil: Velg fotballdag med omhu. Min eraring er at tirsdager passer best.

Peter: De er nok først og fremst konspirasjonsgærninger, ja. Slike er ofte lutfattige.

Martin: Det er bare å begynne å snike seg til Oslo der som kjent islamene bor.

Anonym sa...

Jag ser väldigt mycket fram emot nästa onsdag, och hoppas det finns möjlighet till debatt. Det är inte så lite provocerande för mig med dumdryga och självgoda människor som kategoriskt avfärdar alla konspirationsteorier som nonsens, och stämplar de som tror på dem som tokstollar. Speciellt när de själva är kristna.

Det ligger i sakens natur att kristen tro innebär att man har en slags 'vested interest' och kan förväntas att reflexmässigt avfärda all kritik mot organiserad religion. Det är nämligen mycket smärtsamt att inse att man blivit lurad och förd bakom ljuset. Det är mänskligt, och en av de främsta grunderna till att konspirationsteorier hos stora delar av befolkningen kan avfärdas som nonsens. Det är mycket behagligare att skratta åt knäppskallarna än att överväga möjligheten att vi inte lever i en värld som i grunden är demokratisk och att de krafter, grupper och intressen som har reell makt och möjlighet att påverka vilken väg världen går kanske INTE är i samsvar med vad folk flest anser vara rätt och riktigt. Att det heller inte är i samsvar med den officiella versionen vi får ta del av. Ja, att det finns en dold agenda. Det är väldigt lätt att se hur det genom historien har funnits dolda agendor, men av någon anledning är det otänkbart att de stora penseldragen med vilka vår nutidshistoria målas skulle vara målade med en pensel vi inte ser.

Det vore intressant att höra något om vilket empiriskt eller vetenskapligt grundlag man kan påstå sig ha för att säga att de som tror på konspirationsteorier är suggestiva, lättlurade eller dumma, medan de som tror på Gud och Jesus eller andra sagor inte är det. Vari ligger skillnaden?

Jag är av den uppfattningen att det krävs ett stort mått av mod för att våga börja rucka på sin trygga världsbild, våga se obehagliga mönster, öppna för alternativa, ofta skrämmande sätt att tolka historiska händelser och politiska och ekonomiska skeenden. Ett ännu större mod krävs för att agera utifrån dessa övertygelser, t ex genom att göra en film som Zeitgeist. Och jag anser att det ofta är blint trygghetssökande och existensiell feghet som gör att man väljer att gå på en massa trams om Gud. Att man sen har mage att försöka förlöjliga de som vågar ställa de obehagliga, stora frågorna.

Tror man på Gud ligger det inte långt bort att tro på t ex en amerikansk president som också säger sig tro på Gud. Man tror honom när han säger han vill sprida frihet och demokrati, fast man ser hur miljoner vietnameser eller hundratusentals irakier dödas. Och man skrattar åt dem som säger "vänta nu här, detta stämmer inte", och tar konsekvenserna av denna kognitiva dissonans, dvs blir konspirationsteoretiker. Det är oerhört provocerande för mig.

Bara för att man protesterar när någon påpekar att man är en del av en skock får, och att det finns en fåraherde som inte är helt lätt att se, innbär inte det att man inte är ett får. Bääää!

Bara mina 5 öre.

Bjørn Are sa...

Jeg har ingen problemer med å tro på konspirasjoner, det finnes mange eksempler på slike, noen velllykkede, andre ikke.

Men Zeitgeist er det altså ikke mulig å tro på, sorry.

Og jeg sier ikke det fordi jeg er kristen (la oss bestrebe oss på argumenter fremfor the genetic fallacy eller ad hominem), men fordi jeg som skeptiker har gått saken etter i sømmene, ganske så detaljert.

Betyr dette at du mener at f.eks. del 1 er bra og overbevisende?

Didrik Søderlind sa...

Hei Anonym: Av erfaring vet jeg at folk av din type ikke har det noe moro på Kjettersk Kjeller. Jeg foreslår at du bruker pengene dine på noe hyggelig i stedet. Bare et tips.

Anonym sa...

Tack för tipset Didrik! Vi får se hur jag gör.

Och tack för att du svarar Björn Are!

Du säger att det inte är möjligt att tro på Zeitgeist. Nu innehåller väl den filmen hundratals påståenden eller ifrågasättanden. Och ja, jag tror att den gör väldigt många viktiga poänger. Vissa saker har jag själv undersökt mycket noga, men det gäller i första hand del 2 och 3 och det beror på att jag inte är så intresserad av religion.

Vilka konspirationer tror du själv på? Är allt i Zeitgeist nonsens? Glöm del 1, eftersom den till stora delar handlar om kristendomen.

Är det till exempel en paranoid vanföreställning att säga att USA i praktiken har ett enpartisystem med två huvuden, och att de viktiga besluten inte fattas av folkvalda utan av grupper som Council of Foreign Relations, Trilateral Commission och inte minst Federal Reserve. På tal om the Fed, är det bara strunt det som påstås i Zeitgeist's del 3, att den kom till genom en kupp, där rätten att skapa pengar togs från kongressen (folket) och lades i privata bankirers händer? Kan det finnas grund att kalla hela det monetära system vi i väst har, med fractional reserve banking, en slags scam, som borde ses över i grunden? OM man tror att det är viktigt, hur kommer man dit utan att bli kallad galen konspirationsteoretiker av såna som dig?

Och vem var det, framför alla andra som väckte Jesus vrede?

Inte hororna, inte bögarna... utan The Money Changers!

Anonym sa...

Vet ikke om de har ritualer - men de hevder i hvert fall å ha sitt eget tidsskrift, "Zeitgeist-avisen". Eller de skal i hvert fall starte et. Eller de ville starte et for å komme gratis inn...

Anonym sa...

Vet ikke om de har ritualer - men de hevder i hvert fall å ha sitt eget tidsskrift, "Zeitgeist-avisen". Eller de skal i hvert fall starte et. Eller de ville starte et for å komme gratis inn...