tirsdag 28. april 2009

Mild pandemi

Media og helsemyndigheter nå ser ut til å ta til vettet - sent, men godt. De er på mange måter nesten blitt som folk flest, eller fått gangsyn som det også kalles.

På jobben idag - og vi snakker Telenor, ikke Norsk Mediekritisk Forbund - var det ikke spesielt vanskelig å finne folk som latterligjorde VG, Dagbladet, Nettavisen og resten av feltet etter opphaussingen av svinfluensaen. Og som fornyet løftet om aldri å kjøpe en løssalgsavis igjen.

Bløffen var i det hele tatt umiddelbart gjennomskuet. Medias behov for salg og overskrifter er for opplagte til at så mange lenger lar seg lure.

Hvorfor det tok så langt tid før skrekksommer-VG begynte å snakke om dødsinfluensaen er likevel fortsatt en gåte. Noen må ha sovet i redaksjonen. Eller kanskje de bare var svært våkne i økonomiavdelingen.

[Oppdatert 29.04.: VG har nå fått gangsyn nok til å endre til å snakke om svineinfluensaen i overskriften.]

Mens media før gjenga de verste skrekkscnariene, formidler man nå heldigvis et noe mer edruelig budskap.
Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser tirsdag at utbruddet av svineinfluensa kan resultere i kun en mild pandemi.

- Det er fullt mulig at vi vil oppleve en mild pandemi. Dette ville vært det beste for denne situasjonen, at den simpelthen stanser og forsvinner, sier assisterende generaldirektør for helsevern og miljø i WHO, Keiji Fukuda, melder Reuters.
Så er spørsmålet hva som skal til for å kalle noe en pandemi. Vi snakker om et uttrykk som ikke er spesielt udramatisk. Når man så legger til et adjektiv som tar luven av det hele, er spørsmålet hva som egentlig blir igjen.

Vi tror dermed det tar tid før meteorologer begynner å melde en laber tornado.

2 kommentarer :

Sondre Olsen sa...

eller litt gravid

Peter sa...

Vart du itj skræmt likvæl?