Tilbake til vårt regulære program.
Tegneserier om gallerkrigere har tatt verden med storm, for ikke å si med styrkedrikk. Likevel hender det at folk jeg treffer på bussen ikke har hørt om Alix.
Mannen bak serien, som faktisk ble startet før Asterix (og muligens inspirerte den noen dråper), er den franske tegneseriekunstneren Jacques Martin. Han er forøvrig også kjent - ikke minst for trofaste lesere av Tempo på 70-tallet - for den noe mer voksne serien om Lefranc, Frankrikes svar på James Bond (eller i hvertfall Tintin som voksen journalist).
Martin er klart påvirket av det han lærte om seriegamet som assistent for Herge på fortellinger som Tintin i Tibet. Man ser dette både i den rene streken og drivet i fortellingene, selv om man utvilsomt savner humoren.
Men nå er det altså snakk om et aldri så lite comeback, ihvertfall på dansk. Og egentlig for noen år siden. At dette antagelig ikke har gått så bra, antydes vel av at de fire heftene som ble utgitt i 2004 nå er på salg for 29,50 i Danmark.
For de av oss som har de 11 heftene fra første par runder utgivelser på 70- og 80-tallet, er dette til nød til å leve med, men for den kunnskapstørste oppvoksende generasjon er det bare beklagelig, grått og trist.
Ikke minst fordi denne type serier så sjelden streames på nettet.
Dermed er det bare å kjenne sin besøkelsestid, enten man nå foretrekker å handle via nettet eller danskebåten.
Alix (se forøvrig en mer inngående omtale med mye spoilere på selveste wikipedia) kan litt enkelt beskrives som om Hal Foster i stedet for Prins Valiant skulle ha tegnet Asterix som en spenningsserie.
Den unge galleren vikles etter å ha blitt gjort til slave i første hefte (som forøvrig interessant nok ennå ikke er utgitt på dansk) inn i et komplott mot Cæsar. Ved å redde denne får han et varig vennskap som hjelper ham gjennom atskillige... situasjoner (som det heter for tiden), både i og utenfor romerrikets grenser.
Skal vi dømme etter de to heftene som kom i 2004, og som ikke var med i den opprinnelige serien (det nærmer seg nå totalt 30 hefter, de seneste laget av andre enn Martin), h.h.v. Den gyldne sfinx (laget i 1956) og Kejseren af Kina (1983), er det mer enn nok igjen av gyldent materiale for de som måtte nære interesse for antikkens keiserdømmer.
Serien er stort sett historisk presis (bygninger, byer, klær og våpen), full av intrikate intriger (nåja, ofte ganske enkle, men det var fristende med en andpusten alliterasjon) og merkelige mysterier - og utvilsomt guttebokaktig.
Altså midt i blinken for deg.
Vaccine Bullying Is Scientism
for 2 timer siden
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar